Slovenka kontroluje bývalých kosovských povstalcov

Rešpektujú hodnosť, hovorí o bývalých príslušníkoch Kosovskej oslobodzovacej armády UCK kapitánka Stella Hrabcová. Táto 35-ročná Slovenka už od apríla pôsobí v medzinárodnej brigáde KFOR v Prišime, kde kontroluje práve vojakov bývalej povstaleckej armády, známej ostrými konfliktmi so Srbmi.

Donedávna bola jedinou ženou v slovenskej jednotke KFOR, na rozdiel od vojakov, ktorí dohliadajú na poriadok vo zverenom priestore, ona pracuje na vyššom stupni v kosovskom hlavnom meste. Jej úlohou je kontrolovať Kosovské ochranné zbory, v ktorých sa dnes združuje väčšina bývalých veliteľov UCK. Preveruje, koľko majú zbraní a mužov.

Títo kosovskí Albánci vytvorili zbory, aby zasahovali napríklad pri požiaroch. Napriek tomu, že ich vojaci KFOR prirovnávajú k civilnej ochrane, bývalí príslušníci UCK stále veria, že z nich raz bude znova armáda v plnom zmysle slova.

"Na to, že sú to ochranné zbory, majú príliš vojenskú organizačnú štruktúru a príliš veta. zbraní," potvrdzuje aj Hrabcová. Pred touto misiou prešla náročnými školeniami v zahraničí. Hoci je žena a oni vyznávajú islam, náboženstvo, v ktorom ženy majú nižšie postavenie ako muži, nemá problém získať si rešpekt. "Nechám ich nastúpiť, kontrolujem ich počty, neskôr aj zbrane, či fungujú v súlade s regulárni medzinárodného spoločenstva," opisuje. Uznávajú ju, pretože chcú byť oficiálnou armádou a sú zvyknutí na vojenské pravidlá. Priznáva, že niekedy jej nie je všetko jedno, napriek tomu však svoju prácu nepovažuje za nebezpečnú.

"Nemyslím si, že je to nebezpečné. Na kontrolu ideme autom, s vodičom a tlmočníkom. Akurát ak ideme niekde do odľahlejších oblastí, vtedy je to nebezpečné." Najčastejší nedostatok, ktorý pri kontrolách zisťuje, je, že "ochranári" nechodia do práce. Jednoducho neprídu.

"Neviem, kam chodia, možno neprídu preto, že sú dosť slabo platení, " domnieva sa Hrabcová. "Na inšpektoráte by som mäta zostať do apríla, je možné, že sa to o málo predĺži," hovorí. Doma pracovala na ministerstve obrany a zrejme sa vráti opäť tam.

PATRICIA ĎURIŠKOVÁ

obsah | Slovenská republika