Slovensko má byť favoritom investorov

Malí budú prví, znie titulok tematickej strany v piatkovom vydaní nemeckého denníka Handelsblatt, ktorá vykresľuje sto dní nováčikov v Európskej únii. O Slovensku, ktoré je na vrchole rebríčka, Handelsblatt píše v osobitnom článku nazvanom "Tajomstvo úspechu - nízka úroveň miezd".

Traja najväčší nováčikovia v EÚ - Poľsko, Česko a Maďarsko strácajú pre západných investorov atraktivitu a hrozí im, že podľahnú malým reformným štátom. Handelsblatt uvádza, že to je výsledok rozsiahlej štúdie Deka Bank o silných a slabých stránkach členov EÚ - krajín strednej a východnej Európy.

V rebríčku, ktorý banka prezentuje 100 dní po rozšírení EÚ, dopadlo najhoršie Slovinsko, ktoré bývalo krajinou s náskokom. Štúdia Deka Bank sa zakladá na 18 jednotlivých ukazovateľoch a mala by pomôcť podnikom, ktoré zvažujú investície v tomto priestore.

"Pri prieskume sme mali pred očami typický nemecký podnik, ktorý si chce v regióne otvoriť predĺženú pracovnú banku," hovorí expert Deka Bank na východnú Európu Dietmar Hornung. Prostredníctvom vstupu do EÚ, ktorý vytvoril väčšiu právnu istotu, sa krajiny stali atraktívnejšie aj pre menšie firmy.

Ale krajiny strednej a východnej Európy sa zmenili, vyplýva zo štúdie Deka Bank. "Vytvorila sa jasná vedúca skupina z troch krajín, ktoré investorom ponúkajú výrazne lepšie rámcové podmienky, ako ostatní," tvrdí Hornung. Na vrchole rebríčka je Slovensko, Litva a Lotyšsko. "Tieto tri krajiny dopadli dobre pri takmer všetkých ukazovateľoch, zatiaľ čo iné krajiny v niektorých bodoch dopadli dobre, ale v iných oblastiach vykázali výrazné slabé miesta."

Hlavným dôvodom dobrého výsledku Slovenska je jeho ešte stále veľmi nízka úroveň miezd a rešpektovaná hladina produktivity. A to sú body, ktoré robia krajinu atraktívnou pre výhodnú masovú produkciu. Informoval o tom Handelsblatt a APA.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika