Kdo jsou slavní rodáci?

To, že kořeny mnoha populárních amerických hvězd sahají do všech koutů světa, zejména na "starý kontinent", rozhodně nikoho nepřekvapí. Obecně je to tvrzení celkem pochopitelné a předvídatelné. Překvapivé často bývají až konkrétní jména známých osobností, u nichž by spojitost s evropskými zeměmi, o jejichž existenci má spusta Američanů jen velmi obrysové povědomí, zřejmě nikdo neočekával. Tímto zajímavým tématem se v současnosti zabývá tým redaktorů ze slovenského denníku Nový čas. A čtenáři se často nestačí divit, čí příbuzné to každé ráno potkávají v pekárně.

Nesmírně poutavě začíná už první reportáž ze zmíněného cyklu. V jejím začátku autoři uvádějí: "Na jednom ze sídlišť ve městě Humenné můžete potkat usměvavou šedovlasou ženu. Přitom vůbec netušíte, že jste se právě setkali s tetou proslulé hollywoodské hvězdy Paula Newmana." Po krátkém rozhovoru by jste od této sympatické ženy mohli zjistit, že se jmenuje Anna Sedlárová a že měla v nedaleké Ptičné tetu. Kdyby se vám podařilo se s ní trochu více zblížit, zřejmě by vám sdělila i to, že se ta její teta v roce 1989 se svou rodinou odstěhovala do Ameriky. Anna Sedlárová tak nikdy neměla možnost se s ní setkat. Stejně tak tomu bylo i v případě její sestřenice Terézie Feckové. O té by se zřejmě už nikdy nedoslechla, kdyby ona sama po druhé světové válce se svou rodinou nenavázala kontakt. Tehdy se Anna Sedlárová dozvěděla, že se její sestřenici vede dobře, že se vdala (již podruhé) za úspěšného obchodníka jménem Arthur Samuel Newman a že s ním má dva syny - Arthura a Paula. "S Terezkou jsme si psaly a dostávala jsem z Ameriky občas i balíčky. V jednom z nich byla dokonce i Paulova vojenská uniforma," vzpomíná Anna Sedlárová, která s dojetím sledovala hvězdnou dráhu svého synovce, který se stal jedním z nejcharakterističtějších hollywoodských "klaďasů".

Podle dalších zdrojů, které však nejsou storpocentně prověřené, by mezi rodáky z nejslavnějších měl patřit rovněž Steve McQueen. Ten se podle všeho narodil slovenským emigrantům, kteří však zřejmě záhy zemřeli. Malý chlapec, jehož původní jméno znělo asi Štefan Ihnát nebo Ignačák, skončil na ulici, odkud ho úřady poslaly do polepšovny. Tam si ho prý vyhlédla irská rodina. McQueenovi pak z malého raubíře vychovali vynikajícího herce charakterních rolí.

Příbuzné má na Slovensku také další významná osobnost tentokrát ze světa výtvarného umění. V obci Miková, odkud pochází rodiče světoznámého krále pop artu Andyho Warhola, žije i jeho bratranec 56letý Ján Závadský. Otec Jána Závadského a matka Andyho Warhola byli sourozenci. "Nikdy jsem se se svým slavným bratrancem nesetkal, nikdy jsem ani nebyl ve Spojených státech," přiznává Ján Závadský. "Když jsme za socialismu syšeli, že Andy je v Americe malířem, mysleli jsme, že je natěrač. Já sám jsem k malování nikdy sklony neměl. Takže v rodině to asi nebude," dodává s humorem. Ale část pravdy na tom asi bude. Další Warholova príbuzná, rodačka z Prešova Drahomíra Varcholová, vystudovala v Praze medicínu a v současnosti zde v tomto oboru pracuje. V umění se také zvlášť neangažuje, a tak v této sféře zatím Andy Warhol z rozsáhlého rodiného kruhu zůstává sám.

Jen výčet těchto tří jmen nám tedy ukazuje, že malá země pod Tatrami je pro USA celkem solidní "líhní talentů". Jen aby velcí umělci na své zpřetrhané kořeny občas tak rychle nezapomínali.

MARTIN PÍSECKÝ

obsah | Slovenská republika