Jedna slovenská letka pre NATO stačí

Plánovanú jednu letku s 18 bojovými lietadlami MiG 29 považuje NATO za správny počet a lietadlá za vhodné na plnenie bohových úloh v rámci NATO. Na návšteve Veliteľstva vzdušných síl Ozbrojených síl SR to skonštatoval zástupca veliteľa spojeneckých vzdušných síl NATO pre Európu Jürgen Höche.

S veliteľom vzdušných síl Jozefom Dunajom diskutoval o začleňovaní Slovenska po vstupe do NATO do integrovaného systému protivzdušnej obrany aliancie .

"NATO vám nikdy nebude hovoriť koľko lietadiel či základní budete mať. Môžeme vám to len odporučiť," povedal Höche. Ako spresnil Jozef Dunaj, Slovensko buduje ozbrojené sily z hľadiska zabezpečenia národných záujmov. NATO v nich identifikuje to, čo spĺňa ich štandard a môžeme to poskytnúť v rámci kolektívnej obrany. Podľa Höcheho všetky plány, ktoré v oblasti vzdušných síl pripravuje Slovensko, sú kompatibilné s NATO. V rámci integrovanej protivzdušnej obrany by Slovensko malo byť schopné poskytovať prehľad o situácii vo vzdušnom priestore a mať pripravené lietadlá schopné zásahu.

Slovenských 18 bojových lietadiel MiG 29 by malo byť v priebehu roku 2004 schopných letu bez obmedzení a zároveň budú modernizované v rámci požiadaviek NATO. Na ich opravu je vyčlenených 70 miliónov dolárov z deblokácií ruského dlhu.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika