Slovensko prijíma pozvanie do NATO

Vláda splnomocnila ministra zahraničných vecí Eduarda Kukana, aby poslal generálnemu tajomníkovi NATO Georgeovi Robertsonovi list, v ktorom ho má informovať, že SR prijíma pozvanie k pristúpeniu k Washingtonskej zmluve.

Vláda splnomocnila ministra zahraničných vecí Eduarda Kukana, aby poslal generálnemu tajomníkovi NATO Georgeovi Robertsonovi list, v ktorom ho má informovať, že SR prijíma pozvanie k pristúpeniu k Washingtonskej zmluve. Ako povedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok, list je podmienkou toho, aby mohli byť podpísané prístupové protokoly. Slovensko by ich malo podpísať v Bruseli 26. marca. Následne sa začne ratifikačný proces v štátoch aliancie a v NR SR. Proces má prebehnúť tak, aby v máji budúceho roku SR a ďalších 6 krajín bolo plnoprávnymi členmi NATO.

Správa o výsledkoch prístupových rozhovorov medzi Slovenskou republikou a Organizáciou Severoatlantickej zmluvy a návrh ďalšieho postupu, ktorú dnes schválila vláda pôjde podľa Korčoka ešte tento týždeň na prerokovanie do výborov NR SR. Ešte pred odoslaním listu by malo o nej rokovať aj plénum parlamentu.

Washingtonskú zmluvu podpísalo 4. apríla 1949 desať západoeurópskych krajín, Spojené štáty a Kanada. Tým vznikla Severoatlantická aliancia. Hlavný cieľ aliancie je stanovený v piatom článku zmluvy, podľa ktorého "ozbrojený útok namierený proti jednému alebo viacerým členským štátom v Európe alebo Severnej Amerike sa bude považovať za útok namierený proti všetkým."

(mp)

obsah | Slovenská republika