Slovensko bude mít od ledna ombudsmana

Slovenský parlament rozhodl, že od prvního ledna příštího roku bude mít země ombudsmana. Slovensko bylo až dusud spolu s Běloruskem jedinou evropskou zemí, která institut veřejného ochránce práv neměla.

Ve srovnání s okolními zeměmi však bude mít alovenský ombudsman mnohem menší pravomoci. Tento fakt podrobili ostré kritice některé mimovládní strany. "Při takových kompetencích máme pocit, že ombudsmana máme pouze proto, aby Slovensko tuto funkci mělo," řekl místopředseda Aliance nového občana Ľubomír Lintner.

Mezi horké kandidáty na ombudsmana patří bývalý rektor Univerzity Komenského poslanec Juraj Švec a známý advokát Ján Hrubala, který se zabývá otázkou lidských práv. Objevila se i jména bývalého prezidenta Michala Kováče, profesora Miroslava Kusého a předsedy parlamentního výboru pro lidská práva László Nagye. Zdá se, že z těchto kandidátů je pro opozici nejpřijatelnější Švec. "Profesor Švec má humanitní cítění a věnuje se otázkám lidských práv,""uvedla poslankyně opozičního Hnutí za demokratické Slovensko Marta Aibeková.

(ivi), PRÁVO

obsah | Slovenská republika