Slovensko vstúpi do NATO na jar 2004

"Navrhujem hlavám štátov a vlád, aby sme na prístupové rokovania s NATO pozvali nasledujúce krajiny: Bulharsko, Estónsko, Lotyšsko, Litvu, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko. Považujem to za dohodnuté," povedal generálny tajomník NATO George Robertson. Slovensko dostalo na summite v Prahe pozvánku do NATO, čím urobilo kľúčový krok k plnohodnotnému členstvu v tomto vojenskom združení.

Prezidenti a premiéri členských štátov aliancie na zasadnutí Severoatlantickej rady (NAC) jednomyseľne súhlasili s pozvaním Slovenska a ďalších šiestich krajín. "Navrhujem hlavám štátov a vlád, aby sme na prístupové rokovania s NATO pozvali nasledujúce krajiny: Bulharsko, Estónsko, Lotyšsko, Litvu, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko. Považujem to za dohodnuté," povedal v úvodnej časti rokovania NAC generálny tajomník NATO George Robertson. Keďže žiadna z členských krajín nevyslovila proti návrhu námietku, odklepnutím kladivka Robertson udelenie pozvánok potvrdil: "Ďakujem veľmi pekne, rada rozhodla."

Podľa Robertsona je aliancia presvedčená, že toto kolo rozšírenia zachová a zvýši silu, súdržnosť a životaschopnosť NATO. Prijatie nových krajín nie je namierené proti bezpečnostným záujmom žiadnej partnerskej krajiny, ubezpečil generálny tajomník aliancie. Vzápätí udelil slovo 19 lídrom členských štátov. Ako prvý pozvanie siedmich krajín privítal český prezident Václav Havel, nasledovali ďalší prezidenti, resp. premiéri.

Pozvané krajiny začnú o niekoľko dní prístupové rokovania s NATO, v marci 2003 by mali podpísať prístupové protokoly a ich vstup sa predpokladá na jar 2004.

Lídri NATO prijali pozitívne udelenie pozvánok kandidátom

Lídri členských štátov NATO dnes privítali udelenie pozvánok, ktoré získalo sedem kandidátov, vrátane Slovenska, na dvojdňovom summite aliancie v Prahe. "Rozšírenie posilní alianciu, ktorá je naším najdôležitejším spojencom, a oživí ducha NATO," vyhlásil prezident USA George W. Bush. "Toto rozhodnutie nás posilní, neoslabí," pridal sa poľský prezident Aleksander Kwasniewski.

Premiéri a prezidenti štátov NATO zdôraznili, že pozvané krajiny musia pokračovať v plnení demokratických a vojenských kritérií až do konečného vstupu do NATO, očakávaného najskôr v roku 2004. Pozvánku v Prahe získalo okrem Slovenska aj Slovinsko, Bulharsko, Rumunsko, Estónsko, Litva a Lotyšsko. "Dnes pozvané krajiny nebudú poslednými," odkázal generálny tajomník NATO George Robertson zvyšným uchádzačom - Albánsku, Macedónsku a Chorvátsku, ako aj budúcim kandidátom. Aliancia ocenila pokrok dosiahnutý týmito krajinami a sľúbila im pomoc pri ich úsilí o vstup.

Ako pripomenul dánsky premiér Anders Fogh Rasmussen, rozširovanie NATO nie je namierené proti Rusku a Moskva z neho bude profitovať. Doteraz nikdy do aliancie nevstupovalo toľko krajín. Dnešné historické rozhodnutie NATO vyslalo signál, že Európa rozdelená studenou vojnou je minulosťou, zhodli sa lídri Severoatlantickej aliancie. Podľa nich je NATO stále rovnako dôležité ako pred 53 rokmi, keď ho 12 štátov zakladalo.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika