Slovenských remeselníkov potrebujú v Česku

Liek na slovenskú nezamestnanosť môže prísť z Čiech. Po obrovských povodniach, ktoré zničili cesty, železnice, domy, treba všetko obnoviť. Majiteľ stavebnej firmy Fastav Vsetín Vlastimil Fabík odhaduje, že objem prác sa bude rovnať tomu, čo sa postavilo za posledné dva roky. Dopyt po stavbárskych prácach začne podľa Fabíka narastať koncom roka, lebo "na nové domy ešte nie sú hotové projekty".

Inzeráty na voľné miesta rôznych stavbárskych profesií - od tesárov až po klampiarov - zverejňuje na Slovensku napríklad ostravská firma Strojárny Delta-CZ. Ponúka aj ubytovanie. Zamestnankyňa firmy hovorí, že dôvodom je "nedostatok českej pracovnej sily, ale možno aj to, že majiteľ firmy je Slovák". Obnovu miest bude dotovať štát. "Českých remeselníkov nebude dosť, aj keby nastúpili všetci," hovorí zamestnanec pražskej firmy Docu Guard, ktorá zamestnáva Slovákov.

Riaditeľ českého úradu práce Ivan Chomát hovorí, že potrebujú každú voľnú ruku, ale zatiaľ sa len upratuje a robia to najmä dobrovoľníci. Stavať sa začne až neskôr a podľa toho, "kto bude mať koľko peňazí".

Český dopyt po slovenských robotníkoch vidí analytik Istrobanky Marek Senkovič pozitívne, lebo máme obrovskú nezamestnanosť. "Naši ľudia si neodvyknú od práce, prinesú peniaze a okrem toho, budú pracovať v podmienkach, ktoré sú o niečo prísnejšie ako u nás." Problém môže nastať vtedy, ak s odlivom robotníkov začne u nás stúpať cena stavebných prác. Senkovič si však myslí, že je to skôr teoretická možnosť. "Vláda asi nebude dávať veľké peniaze do projektov, ktoré by vyžadovali veľký počet stavbárov," hovorí.

(rf, ru), SME

obsah | Slovenská republika