Slovensko má novú vládu

Prezident SR Rudolf Schuster dnes vymenoval novú vládu, ktorú zostavila koalícia SDKÚ, SMK, KDH a ANO. Jej predsedu, ktorým sa opäť stal Mikuláš Dzurinda, prezident vymenoval do premiérskeho kresla ešte v utorok večer po tom, ako mu odovzdal demisiu doterajšieho vládneho kabinetu.

V novej vláde obsadila SDKÚ šesť kresiel, SMK štyri a KDH a ANO po tri. Post podpredsedu vlády, ktorý bude zodpovedať za oblasť ľudských a menšinových práv, európsku integráciu, boj proti drogám a vzťah štátu a cirkví, obsadil na základe Schusterovho vymenovania podpredseda SMK Pál Csáky.

Podpredsedom vlády SR pre ekonomiku a ministrom financií sa stal člen Výkonného výboru SDKÚ Ivan Mikloš, vicepremiérom pre hospodársky rozvoj a ministrom hospodárstva podpredseda ANO Robert Nemcsics. Podpredsedom vlády SR pre legislatívu a ministrom spravodlivosti bude podpredseda KDH Daniel Lipšic, ktorý je najmladším členom kabinetu.

V práci ministra zahraničných vecí bude pokračovať podpredseda SDKÚ Eduard Kukan, ministrom dopravy, pôšt a telekomunikácií sa stal poslanec za SDKÚ Pavol Prokopovič.

Kreslo ministra práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré politicky patrí SDKÚ, obsadil šéf Demokratickej strany Ľudovít Kaník.

Novým ministrom vnútra sa stal podpredseda KDH Vladimír Palko, ministrom obrany generálny sekretár SDKÚ Ivan Šimko.

Do kresla ministra školstva zasadol Martin Fronc z KDH, rezortu zdravotníctva bude šéfovať nestraník Rudolf Zajac, politicky krytý ANO, a rezortu kultúry Rudolf Chmel z ANO.

Post ministra pôdohospodárstva obsadil Zsolt Simon z SMK, ministrom výstavby a regionálneho rozvoja je podpredseda SMK László Gyurovszky a ministrom životného prostredia zostal doterajší šéf rezortu László Miklós z SMK.

Posty štátnych tajomníkov si SDKÚ, SMK, KDH a ANO rozdelili v pomere 8:6:4:4.

Nech vláda vydrží celé šytri roky!

Prezident SR Rudolf Schuster dnes zaželal novej vláde, aby v súčasnom zložení vydržala po celé funkčné obdobie. "Táto koalícia určite absolvuje skúšku dospelosti, ak vydrží celé štyri roky," povedal prezident SR po tom, ako na Bratislavskom hrade vymenoval novú vládu zloženú z SDKÚ, SMK, KDH a ANO.

Schuster ďalej povedal, že vydrží taká koalícia, ktorá má v zásobe dostatočný počet poslancov. "Vy máte dvoch navyše a verím, že tí vám zostanú aj na konci. Nebudem hovoriť o tom, že vám môžu aj pribudnúť. Pretože to by nebolo správne, keby som niečo také predvídal," dodal prezident.

Skutočnosť, že Slovensko má novú vládu už po 25 dňoch od konania parlamentných volieb, nebola doteraz v našej krajine podľa prezidenta zvykom. Súčasne zdôraznil, že v novej vláde budú zástupcovia troch strán, ktoré tvorili bývalú vládnu koalíciu. Znamená to podľa neho, že tradičných sto dní pokoja pre novú vládu nemusí súčasný kabinet využiť a môže začať pracovať okamžite. Novú vládu podľa prezidenta, čakajú aj ťažké chvíle, ktoré budú výsledkom dokončenia potrebných reforiem v školstve, zdravotníctve a sociálnej oblasti a prijatia nepopulárnych ekonomických opatrení. Je však presvedčený, že vláde sa podarí vyriešiť tieto problémy. Súčasne poprosil členov vlády, aby nezabudli na to, že dôsledky reforiem sa budú týkať konkrétnych ľudí.

(r)

obsah | Slovenská republika