Armáda SR je pripravená na vyslanie vojakov do Iraku

V prípade vojenského útoku na Irak je Slovensko pripravené vyslať na miesto konfliktu svojich vojakov. "Rezort obrany sa v súčasnosti pripravuje aj na takúto eventualitu. Možností je viac, od povolenia preletov až po vyslanie jednotky," potvrdil naše informácie hovorca Ministerstva obrany SR František Kašický.

O ktorú našu jednotku by mohol byť záujem, však konkretizovať nechcel. "Ak budeme požiadaní, mohli by sme vychádzať z jednotiek, ktoré už v zahraničí pôsobili, majú určité skúsenosti a získali prax od zahraničných armád," dodal pre Národnú obrodu F. Kašický. Podľa našich neoficiálnych informácií je v pohotovosti okolo 60 ženistov. Oficiálna požiadavka na našu účasť v Iraku zatiaľ neprišla. Ako však povedal hovorca rezortu obrany, "určitá výmena informácií prebehla"... Isté nie je ani to, či by naši vojaci mali byť v Iraku prítomní počas konfliktu, alebo po ňom - v rámci akcie na udržanie mieru. "To bude záležať od konkrétnej požiadavky," dodal F. Kašický. Podľa britskej tlače (Sunday Express) sa americký útok na Irak začne 21. februára 2003. Američania to však popierajú.

Armádny expert HZDS Gustáv Krajči tvrdí, že úvahy o našom pôsobení v Iraku sú šité horúcou ihlou. "Hoci sme dostali pozvánku do NATO, nie sme ešte jeho členskou krajinou, takže nie sme v žiadnom prípade striktne viazaní zmluvami, ktoré z tohto zväzku vyplývajú," zareagoval pre náš denník poslanec G. Krajči. Podpredseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Roman Vavrík z SDKÚ naopak tvrdí, že aj v tomto prípade by sme mali postupovať v súlade s "väčšinovým názorom" NATO. "Pokiaľ aliancia podporí túto akciu svojimi vojenskými jednotkami, tak je slušné - ak sa cítime členmi svetovej bezpečnosti - zachovať sa podobne," konštatoval R. Vavrík. O tom, či by sme sa mali pridať aj v prípade, že útok na Irak bude "súkromnou akciou" USA, špekulovať nechcel.

JÁN BORČIN, NÁRODNÁ OBRODA

obsah | Slovenská republika