Snežný hrad stavalo 12 ľudí

V Spišskej Novej Vsi vyrástol gigantický snežný hrad! Z masy snehu ho za 2 týždne postavilo približne 12 ľudí. Hrad je pravdepodobne najväčšou stavbou zo snehu, ktorú kedy postavili na Slovensku! V piatok ho budú dobýjať obyvatelia mesta. Otvoria tým fašiangovú sezónu.

S nápadom postaviť gigantický snežný hrad prišli členovia skupiny historického šermu Jago zo Spišskej Novej Vsi - Ivan a Rastislav Galovci spolu s podnikateľom Petrom Gyorim. Pri realizácii plánu im pomohol spišskonovoveský magistrát. "Najprv sme museli vyrobiť za pomoci snežnej tyče technický sneh, čo nám trvalo asi 4 dni. So samotnou stavbou sme začali 28. decembra, hrad sme dokončili len nedávno. Na zhotovenie základov, hradieb a veže sme použili asi 750 kubických metrov snehu a odpracovali sme vyše 320 hodín," prezradil jeden z autorov nápadu a staviteľ Rastislav Gala.

Hrad má naozaj gigantické rozmery. Dĺžka je 22, šírka 7 a výška 5 metrov. V piatok večer budú hrad dobýjať obyvatelia mesta spoločne s členmi skupiny historického šermu Jago. "Bojovať bude asi 60 ľudí s penovými tyčami. Záujemcov vyberieme z radov prítomných. Už sa na dobýjanie tešíme," hovorí Ivan Gala.

NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika