Fašisti provokovali na oslavách

Šéf slovenských policajtov Ján Packa vyhlásil extrémistom vojnu. Na oslavách výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici poslal prívržencom extrémizmu jasnú správu. Viac ako desať členov Slovenskej pospolitosti vrátane ich vodcu Mariána Kotlebu zadržali špeciálne jednotky a polícia ich trestne stíha pre výtržníctvo. Môžu dostať až dva roky väzenia.

Zásah bol podľa Packu súčasťou avizovaných represívnych opatrení proti extrémistom. Bezpečnosť ústavných činiteľov a približne 800 účastníkov osláv zaisťovali 150 policajti a niekoľko špeciálnych zásahových jednotiek.

"Nebudem im tolerovať nič, vôbec nič. Povedal som jasne a urobím to. S extrémistami sa nebudeme baviť. Extrémizmus potlačíme," povedal Packa.

Počas kladenia vencov v Pamätníku SNP sa pod areálom objavili nahladko ostrihaní muži v tričkách s nápismi Slovenská pospolitosť a Na Stráž! Policajti im zabránili vstúpiť do areálu pamätníka a zdôvodňovali to možnosťou rušenia dôstojného priebehu osláv výzorom a oblečením.

Vodca pospolitosti Marián Kotleba označil prístup bezpečnostných zložiek za komunistický a celé oslavy za policajné cvičenie. Nelichotivo sa vyjadril aj na adresu prezidenta a ďalších ústavných činiteľov pre ich komunistickú minulosť. Partizánov Kotleba považuje za banditov a teroristov a SNP za ozbrojený útok proti vlastnému štátu, teda puč.

Kotleba stihol povedať ešte niekoľko slov a po niekoľkominútovom zásahu špeciálnej jednotky sedel so svojimi spoločníkmi v policajných autách. Medzi zadržanými boli aj vystrašené deti, sotva 15-roční "stúpenci" pospolitosti. Polícia mala informácie o možnej provokácii už niekoľko dní vopred. Policajný riaditeľ Packa pre SME ešte pred začiatkom osláv pripustil, že bezpečnostné opatrenia sú mimoriadne. Dôvodom bola účasť troch najvyšších ústavných činiteľov - prezidenta, predsedu parlamentu a premiéra - na jednom mieste, ale aj množiace sa extrémistické prejavy.

Packa potvrdil, že Kotlebu "vyťažovali" pred akciou operatívci. Údajne im povedal, že nič neorganizuje. Packovi ľudia však boli pripravení.

"Akýkoľvek extrémizmus budeme prísne trestať," vyhlásil šéf policajtov. Bezpečnostné opatrenia boli skutočne mimoriadne. Do areálu ľudia vstupovali cez brány na detekciu kovov a policajti prezerali tašky a ruksaky. Zaujímavá situácia vznikla, keď viac ako 80-ročná pani odpovedala na rutinnú otázku policajtky, či má pri sebe nôž, kladne.

"Áno mám, taký maličký nôž... na desiatu. Veď ja nejdem tam neviem čo robiť," konštatovala pani a pokračovala na francúzskych barlách smerom k pamätníku.

DANIEL VRAŽDA

obsah | Slovenská republika