Na oslavách 60. výročia SNP - zástupcovia z 32 krajín

Zástupcovia 32 krajín, 2200 žijúcich účastníkov a najvyšší štátni predstavitelia SR sa zúčastnia na blížiacich sa oslavách 60. výročia Slovenského národného povstania. Podľa kuloárnych informácií sa osláv nezúčastní ani prezident Ruskej federácie Putin, ani prezident Českej republiky Klaus, pričom účasť francúzskeho prezidenta Chiraca je zatiaľ otázna.

Ako dnes novinárom povedal predseda Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) Koloman Vida, celoštátne oslavy sa v jednotlivých regiónoch začínajú už 21. augusta a vyvrcholia trojdňovými centrálnymi oslavami v Banskej Bystrici 27. - 29. augusta. Prvé dva dni budú orientované na kultúrne a spoločenské podujatia a hlavná oslava sa uskutoční v nedeľu 29. augusta na Námestí SNP v Banskej Bystrici.

Žijúcim účastníkom povstania odovzdajú pamätné medaily z Kremnice, na ktoré vláda vyčlenila 2,5 milióna korún z celkových 28 miliónov. Zástupcovia krajín zúčastnených v povstaní tentokrát nebudú klásť vence, ale zapichnú vlajky svojich krajín do pripraveného venca s priemerom tri metre. Viacerí významní priami účastníci povstania dostanú vyznamenania.

"Tieto oslavy sa konajú v nových medzinárodných vzťahoch. Na nedávnych oslavách v Paríži a vo Varšave bol vyzdvihnutý proces solidarity a demokratizácie v Európe," povedal Vida.

Organizátori osláv chcú duchovný odkaz SNP priblížiť najmä mladej generácii, keďže podľa predsedu SZPB nášmu národu chýba úcta k histórii.

V deň hlavných osláv (29. augusta) sa budú môcť záujemcovia bezplatne odviesť z Bratislavy do Banskej Bystrice historickým parným rýchlikom.

SME

obsah | Slovenská republika