Bratislava sa dočká slávnej sochy Štefánika

V Bratislave bude pred novostavbou SND stáť 7,5 metra vysoká socha Milana Rastislava Štefánika. Bude to kópia slávneho pamätníka, ktorý bol úplne zničený v 50. rokoch. "Je trápne, že Bratislava ešte stále nemá pomník jedného z najväčších Slovákov 20. storočia," povedal námestník primátora Bratislavy Štefan Holčík.

Pôvodný pomník so Štefánikovou sochou a 27-metrovým pylónom, na ktorom stál 3,5-metrový lev, bol odhalený v roku 1938 na súčasnom Námestí Ľudovíta Štúra a jeho autor bol český sochár Bohumil Kafka. Ten je napríklad aj autorom jazdeckej sochy Jana Žižku na pražskom Žižkove.

Pylón aj s levom, ale bez Štefánika, dnes stojí pred budovou Slovenského národného múzea. Bude presťahovaný pred budovu SND, kam už v roku 2004 preň položili základný kameň.

Štefánikova socha bude bronzová a s podstavcom bude merať až 11 metrov. Hlinený model už pripravil sochár Jan Janda podľa odliatku pôvodnej sochy. Tá je v Národnej galérii v Prahe.

Výroba obrovského bronzového odliatku môže trvať aj rok, osadenie sochy však musí aj tak počkať na to, až bude námestie pred budovou SND hotové. To potrvá dlhšie, lebo pod ním majú byť aj podzemné garáže.

Samotná socha bez pomníka môže stáť okolo 8 miliónov. Holčík hovorí, že oslovili viacerých sponzorov, ale "nedostali sme ani korunu". Areál na prípravu sochy poskytla firma Doprastav, ministerstvo kultúry dalo 2 milióny korún, prispel aj expremiér Mikuláš Dzurinda. Celý projekt odhlasovali mestskí poslanci v roku 2003 a mesto financovalo aj niektoré práce.

Osudy sôch generála Štefánika bývali smutné

Na mieste pomníka Márie Terézie postavili v roku 1938 sochu Milana Rastislava Štefánika s pylónom so známou plastikou leva držiaceho štít so štátnym znakom. Podľa pôvodného zámeru mali byť štyri piliere aj levy a mali byť otočení smerom k hranici pri Petržalke.

Napokon bol lev otočený smerom k soche generála. Údajne aj na Hitlerov podnet (Die Katze musst gehen!) bola "mačka" v roku 1940 odstránená. Štefánikova socha na námestí zotrvala až do prvej polovice 50. rokov. Sochy venované generálovi Štefánikovi sú aj Žiline, v Komárne, pripravuje sa v Leviciach. Najstaršia zachovaná socha gen. Štefánika na Slovensku z roku 1930 je v obci Predmier. Známa bola aj košická socha, ktorá bola osadená v roku 1928, odstránená v roku 1938, po oslobodení znovu inštalovaná a zasa odstránená v roku 1949.

ZUZANA ULIČIANSKA

obsah | Slovenská republika