80 % Slovákom hrozí infarkt

Osemdesiat percent populácie na Slovensku trpí podľa predsedu Slovenskej kardiologickej spoločnosti Gabriela Kamenského obezitou, cukrovkou, zvýšeným krvným tlakom a ďalšími rizikovými faktormi. Tie zvyšujú možnosť ochorenia na srdcovocievne choroby. "Rizikové faktory výrazne zvyšujú možnosť úmrtia," spomenul Kamenský pri príležitosti nedeľňajšieho Svetového dňa srdca. Bez akýchkoľvek rizikových faktorov je na Slovensku okolo 420-tisíc ľudí, s jedným viac ako milión. Zvyšná populácia trpí kombináciou dvoch a viacerých faktorov.

Za posledné dva roky síce nastal mierny pokles úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia, ale Slovensko vo veľkej miere zaostáva za inými európskymi krajinami. Kamenský konštatoval, že kým v SR ide o približne dve percentá, v Čechách zaznamenali 30-percentný a vo Fínsku dokonca 60-percentný pokles mortality na kardiovaskulárne ochorenia. Príčinou je okrem nezdravého životného štýlu aj fajčenie, málo pohybu, zeleniny a ovocia, aj malá aktivita štátu a neochota zo strany poisťovní podporovať preventívne opatrenia.

"Musíme presvedčiť poisťovne, že prevencia je aj pre ne ekonomicky výhodná," povedal Kamenský. Potvrdil to aj predseda parlamentného zdravotníckeho výboru Ján Bielik. Na športové aktivity štvorčlennej rodiny je potrebných ročne okolo 80-tisíc korún, čo podľa neho tiež nie je málo, ale operácia stojí 100 až 250-tisíc korún. Práve šport výrazne znižuje možnosť vzniku obezity a následne napríklad aj infarktu a mozgovej porážky. Najmä deti a mládež by mali športovať minimálne hodinu denne.

Alarmujúcim príkladom nezdravého vývoja sú Spojené štáty americké, ktoré podľa Gabriela Kamenského vynakladajú ročne na boj so srdcovocievnymi chorobami okolo 50 miliárd dolárov.

TASR

obsah | Slovenská republika