V SRo príde o prácu 180 zamestnancov

Nová generálna riaditeľka SRo Miloslava Zemková plánuje počas najbližšieho pol roka prepustiť 180 zamestnancov. Už počas svojej kandidatúry avizovala, že by takto vedela ušetriť 67 miliónov korún pre rozhlas. Ten skončil hospodárenie v roku 2005 so stratou vyše 270 miliónov korún.

"Nepôjde o hromadné prepúšťanie v pravom zmysle slova, ale na etapy," povedala Rozhlasovej rade Zemková. Plánuje zrušiť stredné stupne riadenia, znižovať počty ľudí na obslužných úsekoch. V projekte avizovala, že nechce prepúšťať tvorivých pracovníkov.

Novú organizačnú štruktúru SRo predloží rade na schválenie pravdepodobne v máji. Zemková má od ministra financií Ivana Mikloša prísľub, že ak sa jej podarí znížiť plánovaný dlh SRo na tento rok, ktorý má v schválenom rozpočte hodnotu 203 miliónov korún, vláda poskytne rozhlasu dotáciu na vykrytie starých dlhov. Časť zo štátnej dotácie by poslúžila na zaplatenie dlhov Rádiokomunikáciám, zvyšok by im rozhlas uhradil v splátkach. Splátkový kalendár chce Zemková dohodnúť aj s ďalšími veriteľmi - ochranným zväzom SOZA, či Slovenskou poštou. Minulý rok mal SRo plánovanú stratu 194 miliónov. Jeho hospodársky výsledok je však 270,6 milióna korún. Podľa ekonomickej riaditeľky SRo Hildy Gajdošovej sa strata prehĺbila aj kvôli neschváleniu nového zákona o koncesiách, či poklesu príjmov od koncesionárov, ale aj problémom s DPH.

Koncesionárske poplatky tvorili v roku 2005 až 83 percent výnosov SRo. V strate je zaúčtovaný aj stomiliónový transfer zo štátneho rozpočtu, ktorý rozhlas podľa zákona má dostať, no nedostal. SRo sa nepodarilo naplniť ani príjmy z predaja majetku v plánovanej výške 50 miliónov, na nákladoch však ušetril 30 miliónov korún. Akcia na výber koncesií spolu s BSP LP rozhlasu priniesla 35 miliónov korún.

TASR

obsah | Slovenská republika