Na riaditeľa SRo je osem kandidátov

Osem prihlášok záujemcov o post generálneho riaditeľa SRo prišlo do utorka na adresu Rozhlasovej rady. Je to posledný termín na prihlásenie, avšak patí dátum na obálke, preto ešte nejaké prihlášky môžu prísť.

Rozhlasová rada by mala nového riaditeľa v druhých voľbách zvoliť ešte tento rok. O post riaditeľa sa môžu uchádzať vysokoškolsky vzdelaní a bezúhonní záujemcovia s najmenej trojročnou praxou v oblasti riadenia. Obálky rada otvorí 22. novembra a zverejní mená kandidátov. Verejné vypočutie uchádzačov má byť 29. a 30. novembra, voľby zrejme v decembri. O zvolenie sa môžu uchádzať aj kandidáti z prvých volieb. Vtedy prišlo 13 prihlášok, štyri rada vyradila ako neúplné.

Na zvolenie nového riaditeľa, ktorý bude riadiť verejnoprávny rozhlas najbližších päť rokov, je potrebných desať hlasov od 15-člennej Rozhlasovej rady. Rozhlas je bez riaditeľa od 7. októbra, dovtedy ho od roku 1997 viedol Jaroslav Rezník. Dnes za rozhlas zodpovedajú štatutárni zástupcovia - ekonomická riaditeľka Hilda Gajdošová a programový riaditeľ Vladimír Puchala.

Historicky prvé voľby pod taktovkou Rozhlasovej rady namiesto parlamentu sa začali 11. októbra. V prvom kole volieb rada vybrala spomedzi deviatich kandidátov dvoch. Do druhého kola postúpili Ľuboš Machaj s tromi hlasmi a Marián Šinkovič s tromi. V piatok 21. októbra sa rada o zvolenie pokúsila dva razy. V prvom aj druhom hlasovaní získal Machaj osem hlasov, na zvolenie mu chýbali dva. Šinkovič po prvom hlasovaní vypadol, nedostal ani jeden hlas.

V kuloároch sa špekuluje o kandidatúre bývalého generálneho riaditeľa SRo Jaroslava Rezníka. Ten sa v prvých voľbách prihlásil, jeho prihlášku však rada neprijala ako neúplnú, pretože chýbalo vyhlásenie o konflikte záujmov. Rezník potom povedal, že už nebude kandidovať ani v prípade bezvýsledných volieb. Jeho kandidatúra bola navyše sporná, pretože zákon umožňuje byť riaditeľom najviac dve funkčné obdobia po sebe. Podľa Rezníkovho právnického posudku však jeho funkcie generálneho a ústredného riaditeľa neznamenali to isté, aj podľa rezortu kultúry boli podmienky jeho zvolenia iné. Kvôli Rezníkovmu vylúčeniu sa Rozhlasová rada nedostala k hlasovaniu o tom, či mohol kandidovať. Záväznú odpoveď môže dať Ústavný súd SR. Podľa médií Rezník pracuje v sekcii médií a audiovízie na ministerstve kultúry, zamestnali ho na dobu určitú. Podieľa sa aj na príprave nového zákona o koncesionárskych poplatkoch.

TASR

obsah | Slovenská republika