Slováci sa sťahujú na dediny

Trendom posledných rokov na Slovensku je sťahovanie sa ľudí z miest do malých obcí. Kým do polovice 90-tych rokov bola situácia opačná, v súčasnosti je tento vývoj charakteristický pre celé Slovensko. Podľa štatistických zisťovaní veľké mestá zaznamenávajú úbytok obyvateľov a malé obce do 2000 a od 2000 do 5000 obyvateľov sú charakteristické prírastkom obyvateľstva z migrácie.

Metropola Slovenska - Bratislava, zaznamenáva úbytok od roku 1997 a okresy v jej zázemí ako sú Malacky, Pezinok, Galanta, Dunajská Streda či Senec sa počtom obyvateľov rozrastajú. Podobná situácia je aj na východe Slovenska. Pre mesto Košice je charakteristický úbytok obyvateľstva, Košice-okolie charakterizuje prírastok.

"Kým v 80-tych a začiatkom 90 rokov boli úbytky charakteristické pre najmenšie obce, v súčasnosti sa práve tieto rozmáhajú," skonštatovala Danuša Jurčová z Výskumného demografického centra. Úbytky zaznamenávajú všetky mestá nad 10-tisíc obyvateľov. Pri sídlach od 5000 do 9000 obyvateľov je vývoj v oblasti sťahovania kolísavý, striedavo zaznamenávajú úbytky a prírastky.

SITA

obsah | Slovenská republika