Máte podozrenie, že vás špehovala ŠtB? Použite internet

Ústav pamäti národa v utorok sprístupnil na internete prvú časť registrov zväzkov Štátnej bezpečnosti (ŠtB).

Tieto registre dokumentujú 21 000 mien osôb, ktoré mohli byť východoslovenskou správou ŠtB sledované, alebo patrili medzi jej spolupracovníkov. Ak teda máte podozrenie, že vás ŠtB sledovala, je možné si túto skutočnosť overiť na http://www.upn.gov.sk. .

Z registra sa dá zistiť len to, či a akým spôsobom vás ŠtB evidovala. Na základe tejto informácie je však možné požiadať Ústav pamäti národa (ÚPN) o sprístupnenie spisu, ktorý bude obsahovať všetky údaje, dokumentujúce záujem ŠtB o vašu osobu vrátane mien ľudí, ktorí mali prípad na starosti. Takýto spis sa sťahoval po republike spolu so sledovanou osobou a z tohto dôvodu je kompletný. "Pridali sme aj personálnu databázu príslušníkov ŠtB v Košiciach," uviedol predseda správnej rady ÚPN Ján Langoš. Ústav bude podľa neho vyvíjať aj ďalšie aktivity. "Všetky dokumenty týkajúce sa akcií ŠtB, ktoré majú zločinecký charakter, budeme postupne uverejňovať," uviedol s dodatkom, že sa to týka najmä zločinov proti ľudskosti.

Do konca roku 2005 by mali byť postupne zverejnené aj registre z ostatných krajov. Podľa podpredsedu správnej rady Mariana Gulu prídu perspektívne na rad aj registre tajnej služby fašistického slovenského štátu z rokov 1939-1945.

Ako evidovala ŠtB osoby

PO: spis preverovanej osoby

SZ: zväzok vedený na osoby podozrivé z trestnej činnosti

NO: spis osoby nepriateľskej štátu

KTS: spis zhromažďujúci informácie o osobe, ktorú chcela ŠtB získať pre spoluprácu.

KA: kandidát agenta

D: dôverník. Podľa uznesenia Ústavného súdu sa táto kategória nedá považovať za vedomých spolupracovníkov ŠtB. Podľa pracovníkov ÚPN však bol každý prípad osobitý a niektorí dôverníci urobili pre ŠtB viac ako mnohí agenti

I: informátor, podávajúci správy o nepriateľských skutočnostiach zo svojho okolia A: agent ŠtB

R: rezident. Vysoko postavený tajný spolupracovník, ktorý riadil prácu agentov

DANIEL FORGÁCS

obsah | Slovenská republika