Zväzky ŠtB sú vraj zmanipulované

Jeden zo zakladateľov Verejnosti proti násiliu v roku 1989 Ján Budaj vyzýva všetkých svojich kolegov a aktivistov z revolučných čias, aby sa k nemu pridali a podieľali sa na odhaľovaní pravdy o porevolučných rokoch a prvých slobodných voľbách v roku 1990.

Podľa Budaja pre pamäť národa je potrebné zistiť pravdu o tomto významnom medzníku v dejinách našej krajiny. Skonštatoval, že na Slovensku sa reflexia tejto doby obchádza, "snáď aj tým, že politické strany, ktoré celé roky vládli, mali tichý alebo hlasnejší záujem na tom, aby ten ich revolučný predchodca, od ktorého do veľkej miery prevzali moc práve po roku 1990, spočíval v pokoji a nepripomínal sa." Podľa Budaja je však potrebné hovoriť o krízových momentoch týchto volieb, ako bolo napríklad zneužívanie materiálov Štátnej bezpečnosti (ŠtB) v Čechách aj na Slovensku.

Pripomenul, že pred pätnástimi rokmi odstúpil z kandidátky VPN, pretože sa dozvedel, že ŠtB o jeho osobe viedla zväzok. Napriek prísľubu Václava Havla mu tento zväzok v tom čase nesprístupnili. Keď na Slovensku vznikol Ústav pamäti národa, Budaj okamžite požiadal o jeho sprístupnenie. Približne mesiac po zverejnení evidencie zväzkov Štátnej bezpečnosti na internete mu predseda ústavu Ján Langoš napísal list, v ktorom mu oznámil, že ŠtB ho evidovala štyrikrát, avšak ani jeden z týchto zväzkov ÚPN nemá, a teda mu ich nemôže sprístupniť. Podľa Budaja je evidentné, že niekto tieto zväzky ukradol, preto plánuje poslať J. Langošovi list a spýtať sa ho, či už v tejto súvislosti podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Ak tak Langoš neurobil, na orgány činné v trestnom konaní sa obráti sám Budaj.

Budaj ďalej informoval, že ÚPN mu sprístupnil piaty zväzok tajnej služby, v ktorom ŠtB viedla informácie o vyšetrovaní jeho osoby, keď sa v roku 1971 ako 19-ročný študent pokúsil prejsť spolu s priateľom štátnu hranicu. "Sú tam jasné manipulácie štátnej bezpečnosti," vyhlásil. Podľa neho to vyvracia tvrdenia ÚPN, že záznamy ŠtB sú objektívne, profesionálne čisté a nezaujaté. "Som presvedčený, že sa to dá dokázať v takmer každom prípade," dodal. Tajná polícia totiž podľa neho vždy mohla zakryť stopy, ktoré by dokazovali páchanie trestnej činnosti z jej strany.

"Je nezodpovedné, ako ÚPN zatajuje, že tajná polícia páchala trestnú činnosť, aj pri tom, ako zavádzala občanov do zväzkov," skonštatoval. On sám nevie, čo o ňom ŠtB v zmiznutých štyroch zväzkoch napísala, avšak aj dnes vyhlásil, že s tajnou políciou nikdy nespolupracoval. ÚPN nemá podľa Budaja dosť kapacít na to, aby svojou činnosť naplnil očakávania občanov. Nestíha však robiť ani to, čo mu ukladá zákon.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika