Štrajkovať začnú aj regióny

Štrajk zdravotníkov za vyššie mzdy a viac peňazí pre zdravotníctvo by sa dnes podľa lekárskych odborov mal rozšíriť do regiónov. Po bratislavských lekároch a zdravotných sestrách by dnes prácu mali prerušiť zamestnanci nemocníc v Nitre, Prešove a Bardejove.

V pondelok sa podľa jedného z organizátorov protestov Mariana Kollára z Lekárskeho odborového združenia pridajú k štrajku aj zdravotníci z banskobystrickej, trnavskej, žilinskej, trenčianskej a ďalších nemocníc. Do štrajku v Nitre a Prešove by sa podľa Kollára malo zapojiť 80 až 90 percent zamestnancov. Lekári a zdravotné sestry budú poskytovať len akútnu zdravotnícku starostlivosť, napríklad pri bolestivých stavoch. "V žiadnom prípade však nepripustíme, aby bolo ohrozené zdravie a život čo i len jedného pacienta," vyhlásil Kollár.

Štrajk je pokračovaním série tohtoročných protestov zdravotníkov, ktoré začali v polovici januára lekári a sestry v prešovskej nemocnici. Koncom februára vyhlásili štrajkovú pohotovosť aj zdravotníci bratislavskej nemocnice a medzičasom protestovala proti nedostatočným zdrojom financií v zdravotníctve aj Slovenská lekárska komora. Tá zastupuje ambulantných lekárov.

Lekárske odborové združenie žiada zvýšenie miezd o 25 percent. Základný plat lekára na Slovensku bez nadčasov je podľa Kollára okolo 17-tisíc korún a ich reálna mzda pre infláciu stále klesá, tvrdí Kollár.

ČTK

obsah | Slovenská republika