STV je po prvej voľbe stále bez riaditeľa

STV nemá ani po prvej voľbe riaditeľa, ktorý by nastúpil na post po Richardovi Rybníčkovi. Do druhého kola voľby postupuje exposlanec Jozef Heriban, pedagóg Peter Nižňanský a mediálny analytik žijúci v Česku Radim Hreha.

Rada včera o riaditeľovi hlasovala prvýkrát. Ani jeden z kandidátov nezískal potrebnú dvojtretinovú väčšinu hlasov, a tak do druhého kola postupujú tí, ktorí získali viac ako tri hlasy.

Po tri hlasy získali Nižňanský a Hreha, najviac, 5 hlasov, mal Heriban. Jeden hlas mal výkonný riaditeľ produkčného domu Forza Roman Lipták a dva hlasy predseda rady Miroslav Kollár. Ostatných 21 kandidátov nezískalo ani hlas. Druhé kolo sa uskutoční 24. októbra.

V diskusii krátko pred voľbou sa členovia Rady STV zhodli, že z 26 projektov bolo len málo hodnotných. Podpredseda Rady STV Peter Malec nakoniec zhrnul priority členov rady pri volení nového riaditeľa: mala by to byť osobnosť, potom je dôležitý program, financovanie, digitalizácia, mediálne skúsenosti, pozitívne výsledky a schopnosť komunikácie.

V kuloároch je známe, že o post riaditeľa majú záujem aj iní kandidáti, ktorí sa však do tejto voľby neprihlásili a čakajú na vyhlásenie ďalšej voľby. Podľa člena rady Ladislava Straku ten, kto teraz vyčkáva a prihlási sa až do druhého kola, je "bezcharakterný chrapúň". Bude mať totiž jednoduchšiu cestu, bude poznať projekty svojich protikandidátov, ktorí ich zverejnili v prvom kole. Straka nechce čakať na takéhoto "princa na bielom koni".

Kto postúpil do druhého kola

Jozef Heriban

Dramaturg, scenárista, režisér a manažér, bývalý poslanec za ANO, v minulosti pracoval v televízii Markíza, v súčasnosti prednáša na Fakulte managementu UK v Bratislave. STV chce "vrátiť verejnoprávny charakter". Hlavný dôraz bude klásť na výrobu a nákup kvalitných televíznych a filmových diel. Chce stabilizovať a skvalitniť spravodajstvo, publicistiku a šport, podporovať pôvodnú tvorbu. Každoročne plánuje natočiť päť hraných celovečerných filmov. Plánuje predať výškovú budovu STV.

Peter Nižňanský

Producent a pedagóg. Vyučuje na VŠMU na Katedre produkcie a manažmentu. Vlastní produkčnú spoločnosť Salvo Film, ktorá pripravila viacero školských vzdelávacích filmov pre ministerstvo školstva. S Nižňanským sa nám včera nepodarilo spojiť. Viacerí členovia rady boli po jeho postupe do druhého kola prekvapení, pretože jeho projekt považovali za slabší. Nižňanský v projekte počíta s dotáciou od štátu, digitalizácii sa nevenoval.

Radim Hreha

Dnes mediálny poradca, v minulosti riaditeľ sekretariátu generálneho riaditeľa Českej televízie Jiřího Janečka a zakladateľ a niekdajší šéf portálu Česká média. Chce, aby si Slovensko s príchodom digitalizácie udržalo kontrolu vysielania na slovenskom území. STV by mala byť podľa neho financovaná ako doposiaľ, z koncesionárskych poplatkov, po vzore Francúzska by obmedzil vysielanie klasickej reklamy. Je za podporu pôvodnej tvorby.

(hr), SME

obsah | Slovenská republika