Tatrabanka oceňuje umelcov

Tak ako koždoročne sa aj tentoraz v decdembri uskutoční udeľovanie Cien Tatrabanky slovenským umelcom za mimoriadne tvorivé činy roka. V rámci tejto šesťročnej tradície rozhoduje desaťčlenná porota, zložená z významných osobností kultúrneho života na Slovensku, o troch umelcoch, ktorí za uplynulý rok výrazne rozvírili hladinu literárneho, výtvarného, divadelného či iného muzického života. Cenou býva okrem trofeje v podobe skleneného ihlanu aj finančná prémia v hodnote 150- tisíc korún.

Toho roku sa medzi ocenených dostala výtvarníčka Ester Šimerová-Martinčeková, ktorá sa pomerne pravidelne počas minulých ročníkov objavovala v nominácii. Cena jej však napokon vždy unikla. "Teraz sa konečne dostáva ocenenie aj tejto významnej umelkyni, ktorá za celý svoj život vytvorila krásne hodnoty. Táto cena je len kvapkou hodnoty, ktorou ju možno ocenit," povedal člen poroty, operný režisér Miroslav Fischer.

Takisto sa dočkal aj niekoľkokrát nominovaný prozaik Pavel Vilikovský. Cenu nakoniec získal vďaka svojej deviatej knihe Posledný kôň Pompejí.

Tretím oceneným je herec Pavol Mikulík. "Paľa postihla zdravotná, životná aj umelecká katastrofa, ale jemu sa podarilo nemožné. Človek, ktorý sa nemôže hýbať a hovoriť, začal hrať divadlo. Paľo slúži ako príklad nielen svojím umením, ale aj ľudskou statočnosťou, že sa dokázal pobiť s osudom," odôvodnil voľbu Miroslav Fischer. Poslednou, nehonorovanou, kategóriou sú ocenenia in memorian. "Je smutné, že takto často oceneníme mladých ľuďí. Ale taký je život," skonštatoval tajomník poroty Peter Princ v súvislosti so skutočnosťou, že vlani cenu získal básnik a textár Jozef Urban a tento rok scénický výtvarník Aleš Votava - obaja odišli veľmi predčasne.

Slávnostný ceremoniál odovzdávania cien sa uskutoční 1. decembra v historickej budove Slovenského národného divadla. Ako sprievodný program budú vystúpenia predných slovenských a českých spevákov, ktorí budú interpretovať populárne slovenské hity z 80. rokov.

MARTIN PÍSECKÝ

obsah | Slovenská republika