Tatranským lesom hrozí odumretie

V oblasti Tatranskej Javoriny hrozí plošné odumretie lesa. Príčinou je malý, približne päťmilimetrový chrobák - lykožrút smrekový. Lesníci sa môžu v súčasnosti len nečinne pozerať, ako im chrobák doslova pred očami zožiera les. Celý problém s lykožrútom začal gradovať po roku 2002, keď víchrica vyvrátila približne 7500 kubických metrov stromov, čo predstavuje približne 20 hektárov lesa.

Štátne lesy Tatranského národného parku nemohli v Tatranskej Javorine zasiahnuť, keďže kalamita postihla porasty v najvyššom stupni ochrany, v bezzásahovej zóne. Väčšina lesov v Tatranskej Javorine pritom bola v minulosti umelo založená človekom. Lesníci chceli poškodené lesy asanovať - ležiace drevo odkôrovať a v prevažnej miere ponechať v lese.

Na spracovanie kalamity museli požiadať o výnimku zo zákona o ochrane prírody a krajiny. Príkladom "ústretovosti" orgánov ochrany prírody je podľa lesníkov udelenie výnimky na spracovanie tejto kalamity, o ktorú požiadali 1. augusta 2004 na asanáciu drevnej hmoty vo výške 10 500 kubíkov, čo je približne 13 000 stromov. Odpoveď prišla lesníkom až v novembri, aj to mohli lesníci asanovať len 4200 kubíkov.

V tom čase bolo v Tatranskej Javorine už toľko snehu, že sa do lesa nedalo ísť. Výnimka na spracovanie kalamity platila do konca apríla 2005, keď bolo v Javorine ešte veľa snehu, takže lesníci neboli fyzicky schopní spracovať kalamitné drevo. Žiadosť o predĺženie platnosti výnimky z roku 2004 bola zamietnutá.

V tomto roku evidujú lesníci už 22 000 kubíkov odumretých stromov na ploche približne 50 ha. "Ide to geometrickým radom. A keď si uvedomíme, že lykožrút sa šíri koeficientom 1:5 až 1:8, tak do piatich rokov to môže byť až 120 000 kubíkov odumretých stromov," uviedol vedúci Ochranného obvodu Tatranská Javorina Ján Slivinský. Pri suchých letách môže byť množstvo odumretých stromov ešte vyššie, naopak, v chladnejších letách sa strom dokáže viac brániť proti napadnutiu lykožrútom.

Výsledky z Bavorského lesa, Šumavy i Poľska jednoznačne nasvedčujú tomu, že v Tatranskej Javorine hrozí obrovský problém. Podľa J. Slivinského sa ochranári v Bavorskom lese a na Šumave už niekoľko ráz zásadným spôsobom mýlili. Vývoj lykožrúta prebiehal úplne inak, než si to predstavovali. Ochranári tvrdili, že pokiaľ sú malé ohniská napadnutia, tam by lesníci nemali ísť. Ochranári tvrdili, že lykožrút sa prirodzene v gradácii utlmí. Stal sa však pravý opak. Lykožrút sa z malých ohnísk presunul na nové a vzdialené lokality - a keď ho už bolo veľa, zlikvidoval rozsiahle porasty smrekov. Dnes je v Bavorskom lese a na Šumave približne 7000 ha odumretého lesa.

V Tatrách je ešte možnosť túto situáciu zvrátiť, ale musíme byť rýchli, tvrdí J. Slivinský. Podľa lesníkov v oblasti Tatranskej Javoriny už nastala "hodina dvanásta". Ak by sme chceli byť úspešní v boji s lykožrútom, museli by lesníci spracovať kalamitu počas niekoľkých mesiacov. "Potom aj keď budete žiadať lesníkov, robte niečo, už bude neskoro. Tá vojna už bude prehratá," doplnil J.

SITA

obsah | Slovenská republika