Klesá zaújem turistov o Slovensko

Silnejšia koruna, drahšie služby, ale aj výkyvy počasia odrádzajú mnohých návštevníkov od letnej dovolenky na Slovensku. V Tatrách aj v ďalších známych letoviskách očakávajú o desať až dvadsať percent nižšiu návštevnosť cudzincov ako vlani. Pritom pokles sa už týka aj najpočetnejšej skupiny - hostí z Česka.

,,Vysvetľujeme si to najmä zmenou kurzu koruny, ktorý už pre českých turistov nie je taký výhodný ako v minulosti," hovorí Peter Chudý, riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry. Z rovnakého dôvodu nastal už dávnejšie aj odlev hostí zo susedného Poľska.

,,V prípade Poliakov však zohráva svoju úlohu aj úsilie ich vlády podporiť domáci cestovný ruch prostredníctvom príspevkov zo sociálnych fondov," dodáva Zita Zvaríková, viceprezidentka Slovenskej asociácie cestovných kancelárií. Preto mnohí z tradičných poľských návštevníkov našich Tatier uprednostňujú v posledných rokoch dovolenku doma.

Zníženie počtu českých návštevníkov priniesol už minulý rok, kedy ich sem prišlo o pol milióna menej ako predvlani. Na druhej strane vzrástol o takmer 800-tisíc počet hostí z Maďarska. ,,Ťažko povedať, či už ide o trend, to možno ukážu až výsledky tohtoročnej turistickej sezóny," uviedla Marta Krivá z Ústavu turizmu v Bratislave. Vo Vysokých Tatrách otvorili doliny pre turistov pred tromi týždňami. Rezervácie v niektorých hoteloch boli o desať, v iných až o dvadsať percent nižšie ako pred rokom. ,,Znovu prekvapil zvýšený záujem hostí z Maďarska, na druhej strane mnohých opätovne zarazil pokles záujmu českých i nemeckých turistov," dodáva Chudý.

Slovenská cestovka Supravia, ktorá sa špecializuje na nemecký trh, už vlani zaznamenala takmer 60-percentný pokles klientely. ,,Chodia sem najmä dôchodcovia z východných častí Nemecka, a tí najviac pocítili recesiu tamojšej ekonomiky a z toho vyplývajúce sociálne problémy," vysvetľuje Zvaríková.

Zrejme z iného dôvodu k nám prestávajú cestovať rakúski turisti. ,,Nielen v ich prípade zohráva hlavnú úlohu málo nápaditý marketing našich hotelov a ubytovacích zariadení," domnieva sa Zvaríková. Naopak, vďaka dobrému marketingu sa tohto roku prvý raz podarí pritiahnuť na Slovensko zájazdy turistov zo škandinávskych krajín. Tých však zaujímajú naše mestá, nie hory.

Podľa analytikov si mnohí slovenskí hotelieri ešte neuvedomili silnejúci konkurenčný tlak v stredoeurópskom priestore hlavne na kvalitu a ceny služieb. Preto sa im nedarí pritiahnuť novú klientelu z okolitých krajín, ktorá dáva prednosť iným turistickým destináciám. A to už aj v letnej sezóne, čo nebývalo zvykom. Podľa výskumu Ústavu turizmu tvorili noví klienti medzi vlaňajšími návštevníkmi Slovenska iba sedem percent.

VLADIMÍR JANCURA, PRAVDA

obsah | Slovenská republika