Pomoc Tatrám ide zo všetkých strán

Prezídium Únie miest Slovenska vyzýva svojich členov, ako aj ďalšie mestá, obce, samosprávne kraje a obyvateľov Slovenska, aby prejavili solidaritu s Vysokými Tatrami. Otvorilo finančný účet a zriadilo infolinku. Na odstraňovaní následkov piatkovej víchrice v Tatrách sa budú podieľať aj vojaci. Prezident Ivan Gašparovič požiadal ministra obrany Juraja Lišku o totálne nasadenie armády. Prispieť k obnove Tatier chce charitatívnym koncertom aj Slovenská filharmónia.

Prezídium Únie miest Slovenska vyzýva svojich členov, ako aj ďalšie mestá, obce, samosprávne kraje a obyvateľov Slovenska, aby prejavili solidaritu s Vysokými Tatrami. "Preto vás vyzývame, aby ste jednotlivo alebo spoločne s ďalšími kolegami urýchlene nadviazali kontakt s predstaviteľmi mesta Vysoké Tatry a dohodli konkrétne formy okamžitej pomoci," uvádza sa vo výzve únie, ktorú poskytol generálny sekretár únie Marián Minarovič.

Finančné prostriedky určené na zmiernenie ekologických a materiálnych škôd možno posielať na číslo účtu 1670490007/5600. Podľa informácií z Mestského úradu vo Vysokých Tatrách by v súčasnosti okrem peňazí najviac potrebovali technickú a ľudskú pomoc pri odstraňovaní kalamitného dreva a pri obnove technickej a dopravnej infraštruktúry. Bližšie informácie sa dajú získať na telefónnom čísle 052 / 478 04 19 alebo na e-mailovej adrese kalamita@tatry.sk.

Tatrám pomôže aj armáda

Na odstraňovaní následkov piatkovej víchrice v Tatrách sa budú podieľať aj vojaci. S ministrom obrany Jurajom Liškom sa na tom v pondelok dohodol prezident Ivan Gašparovič. Podľa neho postihla Tatry ekologická katastrofa, ktorá "jednoznačne predurčuje armádu, aby tam nasadila všetky svoje sily". Lišku preto požiadal o totálne nasadenie armády. Minister obrany povedal, že pomoc Ozbrojených síl bude čo najširšia, a to nielen počtom vojakov, ale aj časovo. "Chceme tam byť dlho," dodal Liška.

Liška potvrdil, že už si nechal vypracovať analýzu, koľko vojakov môžu Ozbrojené sily Slovenskej republiky do víchricou postihnutých oblastí nasadiť. Konkrétny počet vojakov by chcel mať pripravený na stredu, kedy bude rokovať vláda. V Tatrách však už bolo nasadených cez 40 profesionálnych vojakov a niekoľko pracovníkov z vojenských lesov. K nim by sa mali pridať ďalší pracovníci lesov, pretože sú to profesionálni piliari, ktorí môžu pomáhať s odstraňovaním popadaných stromov. Liška však chce pomôcť aj pri spracovávaní dreva, aby bolo čo najmenej znehodnotené. Okrem toho uvažuje minister o nasadení techniky, a to nielen z vojenských lesov, ale aj techniky ženijných jednotiek.

Prezident dnes zároveň potvrdil, že osobne navštívi postihnuté oblasti. Pre naplánovaný program sa tak však stane asi až v piatok alebo v sobotu. Utorok a stredu totiž strávi na pracovnej ceste v Bruseli. V piatok pôjde do Košíc, takže po ceste tam alebo v sobotu navštívi Tatry. Gašparovič zdôraznil, že postihnuté oblasti videl ako jeden z prvých, lebo v čase víchrice sa tam práve nachádzal. Nepriaznivé počasie mu totiž znemožnilo odlet z poľského Krakowa, a preto sa autokolónou presunul na slovenskú stranu Javoriny. "To, čo som videl, je hrôza pre Slovensko, pre celú strednú Európu," reagoval prezident na piatkovú ničivú víchricu, ktorá bude mať podľa neho ekologický dôsledok aj pre ostatné krajiny nášho regiónu.

Červený kríž rozbehol zbierku na pomoc Tatrám

Slovenský Červený kríž vyhlásil finančnú zbierku na zmiernenie následkov víchrice vo Vysokých Tatrách. Obracia sa na všetky podnikateľské subjekty aj občanov, ktorí cítia potrebu pomôcť a chcú prejaviť solidaritu, aby poukázali peniaze na číslo účtu 35-8437-012/0200, variabilný symbol 911 75. Účet s názvom Ľudia ľuďom je zriadený vo VÚB banke.

Bratislava pošle milión korún

Bratislava mieni pomôcť Vysokým Tatrám finančnými prostriedkami vo výške 1 milióna korún. Primátor hlavného mesta Andrej Ďurkovský chce na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva navrhnúť, aby Bratislava prispela zo svojho tohtoročného rozpočtu mestu Vysoké Tatry na zníženie nákladov pri odstraňovaní kalamitnej situácie. Informoval o tom hovorca bratislavského magistrátu Milan Vajda.

Podľa primátora Ďurkovského sú Vysoké Tatry aj pre Bratislavčanov symbolom spoločnej vlasti a pre tisíce Bratislavčanov patria už desaťročia medzi najobľúbenejšie miesto trávenia ich letných i zimných dovoleniek. Dar vo výške 1 milión korún musí schváliť mestské zastupiteľstvo na svojom rokovaní 29. novembra. "Nemám najmenšie pochybnosti, že sa tak stane a poslanci tento návrh podporia," uvádza sa v Ďurkovského vyhlásení.

Slovenská filharmónia pomôže mimoriadnym koncertom

Na pomoc Vysokým Tatrám usporiada Slovenská filharmónia mimoriadny koncert v sobotu 18. decembra o šiestej večer v bratislavskej Redute. "Katastrofálna situácia vo Vysokých Tatrách otriasla celým Slovenskom. Naše veľhory si samy nepomôžu," uviedla tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova.

Filharmónia ponúkne vianočnú atmosféru. Zaznejú prevažne koledy v podaní jej orchestra, Bratislavského chlapčenského zboru a sólistov. Dirigovať bude Tomáš Hanus. Umelci vystúpia bez nároku na honorár. Vstupné bude 300 korún. Slovenská filharmónia by mala Tatrám poslať 210-tisíc Sk.

Matica slovenská chystá celosvetovú zbierku

Matica slovenská oznámila, že sa chystá na svojom Valnom zhromaždení 27.11. v Spišskej Novej Vsi vyhlásiť celosvetovú zbierku na obnovu Vysokých Tatier.

"Vysoké Tatry sú symbolom všetkých vážnych revolučných pohybov, ktoré sa hlboko zapísali do dejín slovenského národa doma i vo svete. Posledná kalamita otriasla nielen krásou a symbolom Tatier, ale i svedomím nášho národa a Slovákov celého sveta," uvádza sa vo vyhlásení Matice.

S iniciatívou prišla aj SMK

Stromy pre Tatry je názov iniciatívy Strany maďarskej koalície, ktorou chce pomôcť pri odstraňovaní následkov piatkovej víchrice vo Vysokých Tatrách. "SMK ponúka svoje skúsenosti, kontakty a schopnosti," povedal predseda strany Béla Bugár. Šéf SMK už napísal list predsedovi frakcie ľudovcov v Európskom parlamente Hansovi Gertovi Pötteringovi, aby poslanci EPP-ED pomohli pri riešení tejto vážnej situácie. "Uvažujeme dokonca osloviť aj niektoré parlamentné strany v Maďarskej republike, už aj preto, lebo veľa maďarských turistov do Tatier chodí," povedal Bugár.

SMK by chcela svoju pomoc nasmerovať hlavne do okolia sanatórií, hotelov, rekreačných stredísk a chodníkov, kde je predpoklad najrýchlejšej prípravy pôdy na výsadbu nových stromov. Predstavitelia SMK rokovali aj s OTP bankou, ktorá otvorila účet určený na podporu iniciatívy "Stromy pre Tatry". Banka podľa Bugára poskytla základný vklad 100-tisíc korún. Do dvoch týždňov by mala vzniknúť rada, ktorá by nakladanie s prostriedkami kontrolovala.

Tatry hľadajú dobrovoľníkov

Do likvidačných prác vo Vysokých Tatrách sa môžu zapojiť aj dobrovoľníci. Záujemcovia sa môžu prihlásiť na telefónnom čísle krízového štábu v Poprade 0905 256 950.

"Na tejto linke dobrovoľníci, ktorí chcú prispieť na obnovu Vysokých Tatier finančne alebo dobrovoľne, dostanú presné informácie o tom, akým spôsobom sa dá Vysokým Tatrám pomôcť," uviedol prednosta Obvodného úradu a šéf krízového štábu v Poprade Milan Baran.

Tí, ktorí chcú pomôcť finančne, môžu posielať peniaze na účet číslo 1670490007/5600 s názvom "Na obnovu Vysokých Tatier", ktorý zriadilo mesto Vysoké Tatry v Dexia banke.

Šéf krízového štábu žiada všetkých, ktorí by sa chceli prísť pozrieť do Vysokých Tatier na kalamitu, aby si návštevu odložili na neskôr. Pacienti a turisti so zaplatenými pobytmi môžu prísť bez problémov.

(pk, mm), PRAVDA

obsah | Slovenská republika