Slovensko má šancu stať sa "tatranským tigrom"

Slovensko má šancu stať sa tatranským tigrom novej Európy. Po Maďarsku je druhou krajinou, ktorá začala s výzvou na podávanie projektov financovaných zo štrukturálnych fondov.

Vysokú pripravenosť na čerpanie prostriedkov vyzdvihol na dnešnom výjazdovom rokovaní Rady vlády pre regionálnu politiku v Gerlachove pod Vysokými Tatrami vedúci delegácie Európskej komisie a veľvyslanec EK na Slovensku Eric van der Linden.

Podpredseda vlády SR Pál Csáky na tlačovej besede zdôraznil, že 98 dní pred vstupom Slovenska do Európskej únie odštartovala nielen posledná fáza predvstupového procesu, ale aj čerpanie prostriedkov zo štrukturálnych fondov. V oblasti základnej infraštruktúry už ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja zverejnilo prvé výzvy, a teda záujemcovia môžu predkladať projekty. V oblasti životného prostredia, turizmu, podpory malého a stredného podnikania sa objavia výzvy v blízkej budúcnosti a v pôdohospodárstve už bežia výzvy na projekty Sapard. Rezort prejde aj na čerpanie prostriedkov zo štrukturálnych fondov.

Riaditeľ Generálneho direktoriátu Európskej komisie (EK) pre regionálny rozvoj Luis Riera vyzdvihol účasť zástupcov regionálnych inštitúcií i sociálnych partnerov na dnešnom rokovaní. Označil to za príležitosť, aby sa odvážna ekonomická reforma robila s podporou Európskej únie. Na výjazdovom rokovaní sa zúčastnili okrem predstaviteľov dvanástich rezortov aj predsedovia samosprávnych krajov, primátori krajských miest, predstavitelia odborov i zamestnávateľov.

Celkový objem prostriedkov, o ktorý sa môžu uchádzať organizácie na Slovensku predstavuje na trojročné obdobie do 31. decembra 2006 asi 1,7 miliardy eur.

V tomto roku možno čerpať zo všetkých fondov EÚ vrátane priamych platieb prostriedky na úrovni 24 miliárd korún, pričom členské príspevky Slovenska predstavujú asi 10,5 miliardy korún.

SME

obsah | Slovenská republika