Trenčianskemu hradu hrozí havária

Trenčianskemu hradu hrozí väčšia havária ako v marci 2003, keď sa zrútila časť západného opevnenia s hmotnosťou 1100 ton. Najnovšie merania potvrdili, že trhliny na zvyšnej časti poškodeného múra siahajú až po najbližšiu vežičku, ktorá by takisto mohla spadnúť.

"Možné je všetko, aj že to spadne celé," povedal statik Jozef Závacký. Minulý týždeň vo štvrtok vypadla z opevnenia ďalšia časť. Porucha na hradbách je veľmi podobná tej, ktorou začínalo zrútenie múra v roku 2003. "Vznikla tam kaverna, ktorá má trochu iný tvar, ale výpadok muriva je veľmi podobný," upozorňuje statik. Podľa riaditeľky Trenčianskeho múzea Kataríny Babičovej je porušenie vežičky pomerne veľké, ale zatiaľ je len hypotetická otázka, či by mala byť takisto rozobratá.

"Musia tam byť urobené výskumy, musí tam byť rozhodnutie pamiatkarov, vyjadrenie statika. Nie je isté, že sa vežičku podarí zachrániť," povedala. Podľa Babičovej v podhradí naďalej trvá ohrozenie majetku aj zdravia ľudí, i keď nebezpečenstvo je po rozobratí časti opevnenia podstatne nižšie.

Múr bude po poslednej havárii potrebné rozobrať vo väčšom rozsahu. Vyčlenených 5,9 milióna korún nebude stačiť a podľa projektu chýba ešte 3,3 milióna. Podľa hovorkyne Trenčianskeho samosprávneho kraja Vlasty Henčelovej budú o vyčlenení ďalších peňazí rokovať krajskí poslanci na budúci týždeň. "Keby sa v prácach nepokračovalo, mohlo by to ohroziť ľudí," povedala. Podľa jej slov zatiaľ nie je jasné, koľko peňazí a kde samosprávny kraj nájde na ďalšie rozoberanie múra.

TASR

obsah | Slovenská republika