Trnava dostane sochu pápeža

Na Univerzitnom námestí v Trnave bude stáť bronzová socha pápeža Jána Pavla II. v nadživotnej veľkosti. Vo výberovom konaní na jej zhotovenie najlepšie obstál návrh akademického sochára Antona Gábrika. Slovenský "malý Rím" navštívila hlava katolíckej cirkvi v septembri minulého roku. Socha má zvečniť pamiatku na túto historickú návštevu.

Socha pápeža bude vysoká 240 centimetrov, stáť bude na asi polmetrovom podstavci. Hlava katolíckej cirkvi bude zobrazená v stojacej polohe, chýbať nebude ani bronzový autogram Jána Pavla II.

"V týchto veciach sme dali autorom voľnú ruku, našou základnou podmienkou bolo kompozičné riešenie tak, aby zohľadňovalo existujúce historické a sakrálne pamiatky, ktoré sa na tomto námestí nachádzajú," skonštatoval Pavol Tomašovič z Mestského úradu v Trnave. Dodal, že mestské zastupiteľstvo vyčlenilo na sochu dva milióny korún a všetci traja uchádzači o zhotovenie sochy sa do tohto limitu zmestili.

Víťaz výberového konania Gábrik uviedol, že ak by bola zmluva podpísaná v najbližších týždňoch, sochu by mohol mať hotovú už v apríli - máji budúceho roku.

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi Ján Pavol II. navštívil slovenský "malý Rím" 11. septembra minulého roku. Okamžite sa objavili úvahy o zvečnení pamiatky na historickú návštevu formou pamätnej tabule alebo sochy. Mestskí poslanci sa rozhodli pre sochu, ktorá bude stáť pred Katedrálnym chrámom sv. Jána Krstiteľa, v ktorom pápež pobudol približne hodinu.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika