Stretnutie správcov lokalít zapísaných v zozname UNESCO

Medzinárodné stretnutie 60 správcov lokalít zapísaných v Zozname svetového dedičstva UNESCO zo strednej a východnej Európy sa bude konať od štvrtka do nedele v Spišskom múzeu v Levoči.

Na workshope budú pripravovať periodickú správu o pamiatkach v zozname UNESCO v Albánsku, Bosne a Hercegovine, Bulharsku, Chorvátsku, Českej republike, Macedónsku, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku, Srbsku a Čiernej Hore, Slovensku a Slovinsku. Okrem správcov lokalít sa na stretnutí zúčastnia aj európski odborníci na ochranu a reštaurovanie pamiatok a ochranu prírody.

V zozname kultúrneho dedičstva je dosiaľ zapísaných päť slovenských lokalít. Prvými boli Banská Štiavnica a technické pamiatky okolia, rezervácia ľudovej architektúry Vlkolínec, Spišský hrad a pamiatky okolia. Ako bilaterálny projekt s Maďarskom v zozname figurujú jaskyne Slovenského krasu a Aggtellek, k nim bola neskôr pripojená Dobšinská ľadová jaskyňa. V roku 2000 pribudlo historické centrum Bardejova so židovským suburbiom. Medzinárodný workshop organizuje Pamiatkový úrad SR za podpory ministerstva kultúry, Slovenskej komisie pre spoluprácu s UNESCO, ministerstva životného prostredia a v spolupráci s Mestským úradom v Levoči a Spišským múzeom v Levoči.

SME

obsah | Slovenská republika