Americkí agenti preverujú situáciu v Bratislave

V Bratislave už niekoľko týždňov preverujú situáciu agenti USA a Ruska. Tvrdia to viacerí odborníci v oblasti bezpečnosti.

"Povedať v takomto šibeničnom termíne, že sa tu uskutoční stretnutie prezidentov USA a Ruska - Georgea Busha a Vladimira Putina, sa nedá len tak, že si to niekto zmyslí. Obyčajne sa aj hlavy štátov radia s bezpečnostnými zložkami a so šéfmi ochranných a tajných služieb, ktoré majú informácie z prvej ruky," tvrdí bývalý šéf Úradu na ochranu verejných činiteľov Juraj Zábojník. Bolo by podľa neho naivné myslieť si, že zahraniční agenti začnú pôsobiť na našom území až v januári či vo februári.

Aj podľa bezpečnostného analytika Iva Samsona sú preventívne opatrenia na zaistenie bezpečnosti oboch prezidentov už v plnom prúde. "Je logické, že ruskí aj americkí pracovníci tajných služieb skúmajú terén a snažia sa zabezpečiť pôdu pre túto návštevu," hovorí. Príchod prezidenta Busha na Slovensko pre neho nie je novinkou. "Ja osobne som o tom vedel už asi dva týždne," povedal Samson. Zahraničné bezpečnostné zložky podľa jeho slov spolupracujú aj so slovenskými inštitúciami.

Hovorca SIS Vladimír Šimko nechcel informáciu komentovať. "Môžem len potvrdiť, že služba bola, je a bude v kontakte s partnermi zo Severoatlantickej aliancie, ale aj s ďalšími spravodajskými službami," povedal. "Budeme si vymieňať všetky relevantné poznatky, aby sme zo spravodajského hľadiska zabezpečili nerušený priebeh prezidentského summitu."

Stretnutie oboch štátnikov môže priniesť Slovensku aj isté bezpečnostné riziká. "Je to dosť špekulatívne, ale je logické, že keď sem prídu dvaja ľudia, ktorí sú na muške svetových teroristov, tak sa Slovensko, samozrejme, dostane do pozornosti medzinárodnej teroristickej scény," povedal Samson. Počítať možno podľa neho aj s protestnými demonštráciami. "Február síce nie je až taký priaznivý mesiac na to, aby sa sem zišli veľké protestné potenciály z okolitých krajín, napriek tomu tieto demonštrácie budú zrejme väčšie ako počas Parlamentného zhromaždenia NATO," povedal.

O bezpečnosť Georgea Busha a Vladimira Putina sa budú starať zložky z celého Slovenska. Zapojí sa nielen Policajný zbor, ale aj vojenské obranné spravodajstvo a Úrad na ochranu ústavných činiteľov. Podľa šéfa úradu Jána Packu nie je Bratislava tým najvhodnejším miestom na organizovanie summitu.

Jeho predchodca Zábojník je však presvedčený o opaku. "Mali sme tu už rôzne dôležité stretnutia. V tomto nevidím problém. O výbere vhodného mesta rozhodovali určite nielen bezpečnostné zložky, ale aj ľudia blízki obom prezidentom," povedal. V blízkosti prezidentov budú po celý čas stovky bezpečnostných pracovníkov. Popri ich vlastných ochrankároch tam budú aj príslušníci Úradu na ochranu ústavných činiteľov. "Tak ako my chodíme von s našimi predstaviteľmi a spolupracujeme so zahraničnou službou, rovnako to bude fungovať aj tu. Výhoda ochrán je tá, že máme jeden jediný cieľ: aby zostala naša chránená osoba živá a zdravá," povedal Packa. Počas stretnutia bude podľa neho fungovať systém opatrení založený na styčných dôstojníkoch. "Tento systém beží na celom svete rovnako, rozdiel je len v technickom vybavení," uviedol.

Miesto, kde prezident Bush prespí v noci z 23. na 24. februára, zatiaľ nie je známe. Zábojník by odporúčal napríklad hotel Bôrik. "Je možno slabšie vybavený ako iné hotely, prvoradá je však bezpečnosť," povedal. Je presvedčený, že na tomto mieste majú ochrankári prehľad o každej osobe a každom motorovom vozidle, ktoré sa dostane do blízkosti hotela. "Pri návšteve jedného významného štátnika ho chceli jeho ľudia ubytovať v hoteli Forum, ale ja som trval na tom, aby ho ubytovali na Bôriku, pretože nemôžem zodpovedať za bezpečnosť človeka, keď nad jeho apartmánom a pod ním sú cudzí ľudia," povedal. Keď to nebude hotel, môže to byť podľa Zábojníka aj rezidencia. "Určite to však môže byť len 100-percentne preverené, čisté prostredie," uviedol. V hoteli nemôžu byť z bezpečnostných dôvodov žiadni iní hostia. "Je rizikom, ak by napríklad nad prezidentovým apartmánom bola plne obsadená izba. Či zvrchu, zospodu alebo na akomkoľvek podlaží by sa mohlo niečo stať," dodal.

Lietadlo prezidenta USA

Ide o upravený Boeing 747-200B.

V prípade, Ďe na palube lietadla sa nachádza prezident USA, používa vždy volajúci znak Air Force One. Na palube je niekoľko konferenčných miestností, operačná sála, kino, dve kuchyne so zásobami jedla až na 35 dní, pričom je schopné lietaČ bez pristátia až jeden týždeň. K dispozícii je až 85 telefónnych liniek.

Podpalubie je naplnené stlačeným vzduchom, takže cestujúci môžu pokojne dýchaČ aj v prípade zamorenia územia. Na dĺžku meria 71 metrov, rozpätie krídel je 60 metrov a jeho výška dosahuje 20 metrov. Dosahuje dostupnosČ 13,8 kilometra a maximálnu rýchlosť 1010 km/h.

Vonkajší kryt lietadla je chránený elektromagnetickými impulzmi. BezpečnosČ prezidenta chráni automatický obranný systém, ktorý dokáže okamžite odhaliť nepriateľské zameranie raketovými zbraňami.

Bush si privezie aj limuzíny

Americký prezident je nepochybne najstráženejším politikom na svete. Svedčí o tom aj počet ľudí, ktorý ho sprevádzajú a podieľajú sa na plánovaní, príprave, servise a ochrane prezidenta. Počas stretnutí v zahraničí sa o jeho bezpečnosť a servis zvyčajne stará až tisíc pracovníkov. Každej návšteve predchádza podrobná príprava už niekoľko mesiacov pred jej uskutočnením. Ochranka prezidenta USA precízne monitoruje miesta, kde sa bude hlava štátu zdržiavať čo i len minútu. Meria sa aj čas, ktorý napríklad strávi na toalete hotela.

Špeciálne tímy Bushovej administratívy niekoľko dní pred príletom skúmajú možnosti daného letiska na pristátie prezidentskej letky Air Force One. Prezidenta USA sprevádzajú na zahraničných návštevách aj nepriestreľné limuzíny. Do Bratislavy by mali doraziť ešte predtým, ako priletí lietadlo prezidenta. Štandardom výbavy sú aj ďalšie dve lietadlá s autami ohranky, i rozloženým prezidentským vrtulníkom. Ten musí byť pripravený na štart už v čase príletu prezidenta. Nechýbajú ani najmodernejšie komunikačné zariadenie a pojazdné veliteľstvo agentov tajnej služby. Špeciálnou úlohou ochrankárov bude preskúmať možné únikové cesty v prípade ohrozenia prezidenta USA. Miesto pohybu

G. Busha zvyčajne monitoruje v okruhu niekoľkých stoviek kilomentrov aj špeciálne radarové lietadlo AWACS. O čosi stručnejšie sú už informácie o sprievode prezidenta Putina. Zvyčajne ho na cestách za hranicami Ruskej federácie sprevádza tajomník rady bezpečnosti, bývalý minister zahraničných vecí Igor Ivanov. Chýbať nebude pravdepodobne ani terajší šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov a minister obrany Sergej Ivanov. Z mála informácií, ktoré hovoria o zákulisí príprav na návštevu ruského prezidenta, stojí za zmienku zbrojná výbava jeho bodygardov granátometmi.

(mb)

obsah | Slovenská republika