Nový veľvyslanec USA pricestoval do SR

Nový veľvyslanec USA Ronald Weiser minulý týždeň pricestoval do Bratislavy, kde v týchto dňoch začína svoje diplomatické pôsobenie. V utorok 27. 11. 2001 prevzal americký obchodník z rúk ministra zahraničných vecí USA Colina Powela, ktorý pri tejto príležitosti nezabudol poďakovat Slovensku za solidaritu, podporu a praktickú pomoc, ktorú poskytlo USA po teroristických útokoch 11. septembra, poverovacie listiny, ktoré podľa slov tlačového tajomníka Veľvyslanectva USA na Slovensku Paula Oglesbyho 5. decembra odovzdal prezidentovi SR Rudolfovi Schusterovi.

Následne po jeho vymenovaní vyzdvihol Powel nesporné kvality nového veľvyslanca, úspešného podnikateľa a blízkeho priateľa prezidenta Georga W. Buscha. Vyjadril presvedčenie, že sa bezpochyby vynikajúco zhostí svojej funkcie, tak ako všetkých ostatných úloh vo svojom doterajšom živote.

Ronald Weiser doteraz pôsobil ako prezident realitnej spoločnosti McKinnley Associates a zároveň člen Správnej rady spoločnosti Quantumshift. Predtým sa angažoval aj vo verejnoprávnych funkciách. Ešte pred svojím odchodom na Slovensko povedal v rozhovore pre denník Detroit Free Press, že je odhodlaný pomôcť tejto krajine v jej integračných ambíciách do transatlantických a európskych štruktúr i v oblasti rozvoja ekonomiky a podnikania, v ktorej má dlhoročné skúsenosti. Ďalej sa zdôveril, že sa už veľmi intenzívne učí po slovensky. Demonštruje tým, že svoju funkciu bere skutočne vážne a rešpektuje jazyk štátu, v ktorom bude pôsobiť.

Ronald Weiser pricestoval na Slovensko aj so svojou ženou Eileen a ročným synom Dannym a veľmi sa teší až všeci spolu túto zaujímavú krajinu lepšie spoznajú.

MARTIN PÍSECKÝ

obsah | Slovenská republika