Lídri Smeru, SNS a HZDS podpísali koaličnú zmluvu

Lídri Smeru, Slovenskej národnej strany a ĽS-HZDS podpísali koaličnú dohodu, na základe ktorej tieto doteraz opozičné strany vytvoria vládu. V jej čele má stáť líder Smeru Robert Fico.

Očakáva sa, že prezident Ivan Gašparovič nový kabinet vymenuje už v utorok po ustanovujúcej schôdzi parlamentu a demisii dosluhujúcej vlády Mikuláša Dzurindu.

Koaličnú dohodu okrem Fica podpísali aj šéf z nacionalizmu obviňovanej SNS Ján Slota a niekdajší premiér Vladimír Mečiar.

"Nová vládna koalícia bude presadzovať politiku solidarity. Našim primárnym cieľom bude, aby sa už ďalej neznižovala životná úroveň väčšiny obyvateľov," povedal Fico. Potvrdil, že koalícia chce zaručiť existujúce práva príslušníkov národnostných menšín a dodrží záväzky vyplývajúce z členstva krajiny v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii.

Víťaz volieb Smer-sociálna demokracia obsadí vo vláde 11 kresiel, SNS bude mať troch ministrov a Mečiarovej Ľudovej strane-Hnutiu za demokratické Slovensko pripadnú dva ministerské posty. Koalícia v parlamente obsadí 85 zo 150 kresiel.

Koaličná dohoda sa zrodila dva týždne po parlamentných voľbách. Formujúca sa koalícia si už vyslúžila kritiku niektorých zahraničných predstaviteľov. V 90. rokoch minulého storočia, keď HZDS a SNS boli súčasťou vlády, sa totiž spomalila integrácia krajiny do euroatlantických štruktúr a Slovensko sa dostalo medzinárodnej izolácie.

ČTK

obsah | Slovenská republika