Reforma zdravotníctva vyvolala koaličnú krízu

Na Slovensku sa črtá prvá závažná kríza vládnej koalície. KDH prekvapujúco nepodporilo novelu zákona o verejnej službe, ktorú prezident vrátil parlamentu na opätovné prerokovanie. Znamená to, že schválený rozpočet je v rozpore s platným zákonom o verejnej službe. Minister financií Ivan Mikloš bol nepríjemne prekvapený, ale ráta s tým, že po uplynutí polročnej doby bude novela zákona opäť v parlamente a poslanci ju schvália. Ak nie, bude potrebné vynaložiť približne dve miliardy Sk, napríklad na časť trinásteho platu zamestnancov vo verejnej službe. Koaliční partneri KDH sú prekvapení a považujú hlasovanie oslancov hnutia za porušenie dohôd. Zo 138 prítomných bolo za zákon 70, 51 bolo proti a 17 sa zdržalo hlasovania, pričom osem poslancov bolo z klubu KDH.

Podľa informácií televízie TA3, poslanec František Mikloško (KDH) naznačil, že hlasovanie KDH ovplyvnila informácia o tom, že privatizáciu Slovenských elektrární ovládla jedna strana. Pri ďalšej otázke odporučil spýtať sa predsedu strany ANO a ďalšie súvislosti nechcel bližšie komentovať. Povedal však, že ak má koaličná dohoda platiť, tak vo všetkom.

Strana ANO na štvrtok zvolala mimoriadnu Koaličnú radu, ktorá by sa mala krízou v koalícii zaoberať. Podľa predsedu ANO Pavla Ruska postoj KDH "vážnym spôsobom ohrozuje stabilitu koalície a potenciálnu kvalitu spolupráce v nej". ANO však zatiaľ neuvažuje o odchode z koalície, ani o odstúpení ňou nominovaného ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca.

ANO bude od KDH žiadať jasný záväzok, že sa podobná situácia nebude opakovať. Kresťanskí demokrati svojím postojom ohrozili plnenie Programového vyhlásenia vlády a tým porušili Koaličnú zmluvu. Zhodla sa na tom dnes Republiková rada ANO na svojom rokovaní v Bratislave. Nikto z jej členov však nenastolil otázku odchodu strany z vládnej koalície.

Minister hospodárstva Róbert Nemcsics je pripravený podať demisiu, ak Koaličná rada potvrdí, že prostredníctvom politických nominácií do predstavenstva Slovenských elektrární (SE) sa snažil ovládnuť privatizáciu tohto podniku. ANO sa zároveň dôrazne ohradila voči obvineniam, že sa snaží získať kontrolu nad procesom tejto privatizácie. KDH svoj postoj k novele odôvodnilo tento týždeň nespokojnosťou s obsadením predstavenstva SE, v ktorom nie je žiadny nominant hnutia. Nemcsics však dnes opätovne odmietol systém politických nominácií do orgánov štátnych podnikov.

Pojem politická nominácia chápe Rusko tak, že minister je povinný akceptovať kandidátov navrhnutých politickými stranami. V prípade päťčlenného predstavenstva SE by teda Nemcsicsovi ostali len dva posty pre ľudí, ktorým ako minister dôveruje, a za takýchto okolností by mal niesť zodpovednosť za firmu. "Do tohto sa určite tlačiť nenecháme," vyhlásil dnes Rusko pred novinármi. Nemcsics dodal, že o žiadnych politických nomináciách nevie - objavili sa síce informácie, že v predstavenstve by mali sedieť traja nominanti ANO, jeden SDKÚ a jeden SMK, zoznam však zatiaľ nie je oficiálny a minister podľa vlastných slov zatiaľ neskúmal politické pozadie kandidátov. Poznamenal však, že "za ANO tam naozaj nikto nie je". Strany podľa neho predkladajú desiatky návrhov odborníkov na rôzne rezorty - napríklad, keď dodatočne zisťoval paritu síl v orgánoch Stredoslovenskej energetiky, kde sa už uskutočnilo valné zhromaždenie, zistil, že sú tam "dve alebo tri nominácie KDH". Minister konštatoval, že predstavenstvo elektrární nemá vplyv na privatizáciu podniku a v privatizačnej komisii bude aj zástupca kresťanských demokratov. Rusko takisto považuje navodzovanie dojmu, že aliancii ide o provízie z privatizácie SE, za nekorektné.

Predseda ANO však kladie otázku, prečo KDH neotvorilo tento problém v dostatočnej miere na zasadaní Koaličnej rady. Po jednom vyjadrení nespokojnosti na stredajšom rokovaní a následnej dohode, že vec prediskutujú štyria predsedovia vládnych strán, sa poslanci za KDH rozhodli nepodporiť zákon, ktorý v súčasnej podobe zvyšuje výdavky štátneho rozpočtu o viac ako 3,5 miliardy korún, konštatoval Rusko. "Nikdy nepodmienili dohodu v oblasti personálnych otázok hlasovaním o zákone," dodal. Považuje tiež za "priam nevysvetliteľné", že v rozpočte uberala koalícia v niektorých položkách desiatky miliónov korún, aby udržala žiadané finančné rámce, a na druhej strane sa týmto spôsobom zvýšia výdavky v miliardových položkách. Neskoršou novelizáciou ešte možno ušetriť 2,4 miliardy korún na 13. platoch pracovníkov vo verejnej službe, KDH však doposiaľ jasne nepovedalo, aký je jeho postoj k tomuto zákonu, poznamenal šéf ANO.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika