Voľby štartujú - kto chce voľiť musí na Slovensko

Slováci žijúci v zahraničí na rozdiel od Čechov nemôžu voliť na slovenských ambasádach a konzulátoch. Volebný zákon im to neumožňuje. Ak chcú voliť, musia prísť na Slovensko.

Hraničné priechody sú podľa riaditeľa odboru ochrany štátnej hranice ministerstva vnútra Petra Aláča na prípadný nápor voľby chtivých Slovákov pripravené. "Keď to zvládneme počas letnej turistickej sezóny, určite to zvládneme aj teraz," hovorí. On sám však žiadnu dramatickú situáciu neočakáva.

Pokles záujmu o vycestovanie do zahraničia v týchto dňoch si v cestovných kanceláriách či leteckých spoločnostiach vysvetľujú skôr tým, že sa skončila sezóna. V SkyEurope Airlines sa však na voľby pripravili. Spoločnosť znížila ceny cestovného pre cestujúcich na linke Moskva - Bratislava. "Sú to zľavy pre našich občanov, ktorí by mohli ísť voliť, aby sa v piatok dostali sem a v pondelok späť," hovorí Zuzana Tallová z oddelenia pre styk s verejnosťou.

Ani v SAD, ktorá prevádzkuje linku Bratislava - Praha, nezaznamenali zvýšený dopyt Slovákov žijúcich v Čechách. "Žiadne posilnené spoje. Je to štandard," hovorí hlavný dopravný majster SAD Jaroslav Jendek. O niektorých Slovákov žijúcich v Čechách sa postaral Klub slovenskej kultúry v Prahe. Organizuje pre svojich členov zájazd na východné Slovensko, kde časť z nich, ktorá má dvojaké občianstvo, môže voliť. Voliť by mali v najvýchodnejšej obci na Slovensku - Novej Sedlici.

Česi žijúci v zahraničí mohli v tohoročných českých voľbách prvýkrát voliť na zastupiteľských úradoch. Na českých ambasádach a konzulátoch bolo zriadených dovedna 108 volebných stredísk.

(joč), SME

obsah | Slovenská republika