Šéfa 64 žúp vyhostili zo Slovenska

Polícia v noci na nedeľu vyhostila predsedu maďarského nacionalistického Mládežníckeho hnutia 64 žúp Lászlóa Toroczkaia a na päť rokov mu zakázala vstúpiť na územie Slovenska. Dôvodom bolo, že odmietol odísť z miesta demonštrácie, ktorú úrady zrušili. Šéf maďarského hnutia dostal tiež pokutu 1000 korún.

"Úrad hraničnej a cudzineckej polície krátko pred polnocou vydal rozhodnutie o jeho administratívnom vyhostení," povedal hovorca policajného prezídia Martin Korch. Policajti Toroczkaia následne odviezli na hraničný priechod v Rusovciach, kde ho odovzdali maďarským kolegom.

Predseda maďarského hnutia prišiel v sobotu popoludní pred ministerstvo vnútra, kde chcel prečítať vyhlásenie proti národnostným incidentom na Slovensku. Mal so sebou aj transparent, policajtom však tvrdil, že sa len prechádza ako turista. Zástupkyňa samosprávy ešte pred zásahom polície Toroczkaia upozornila, že podujatie je zakázané a vyzvala ho, aby odišiel. Na jej výzvu však nereagoval a preto ho zadržala polícia.

Internetová stránka hnutia informuje, že Toroczkai chcel pred ministerstvom usporiadať tlačovú konferenciu.

"Polícia ho predviedla na oddelenie za účelom podania vysvetlenia. Za priestupok proti verejnému poriadku mu bola uložená bloková pokuta 1000 korún," uviedla zástupkyňa bratislavskej policajnej hovorkyne Dáša Kollárová.

Hnutie 64 žúp pôvodne plánovalo v Bratislave demonštráciu. Protest však v utorok zakázal starosta bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Peter Čiernik na podnet polície. Tá sa údajne obávala, že zo strany hnutia by mohlo dôjsť k popieraniu ľudských práv občanov pre ich národnosť, náboženské presvedčenie alebo iné zmýšľanie.

Mládežnícke hnutie 64 žúp, ktorého názov je odvodený z počtu žúp bývalého Uhorska spred roku 1918, chcelo demonštrovať v čase zvýšeného napätia medzi Slovenskom a Maďarskom. Nezhody medzi oboma krajinami sa začali po vstupe Slovenskej národnej strany (SNS) do novej slovenskej vlády, ktorej predseda mal v minulosti viacero protimaďarských výrokov.

Predstavitelia Hnutia 64 žúp už protestovali v Budapešti, kde spálili portréty predsedu SNS Jána Slotu.

ČTK

obsah | Slovenská republika