V pôrodnici vymenili mamičkám bábätká

Dve bábätká - dievčatká vymenili mamičkám v pôrodnici Nemocnice s poliklinikou v Dolnom Kubíne. Potvrdila to expertíza súdneho znalca na určenie rodičovstva na základe porovnania DNA biologických rodičov detí. Jedna z dvoch mamičiek vymenených dievčatiek bola presvedčená, že ich v nemocnici zamenili, a tak podala sťažnosť na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Za chybu sa bude asi zodpovedať niektorý z pracovníkov novorodeneckého oddelenia. "Vo štvrtok podávame trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Počkáme na vyšetrenie celej záležitosti a vyvodíme pracovno-právne dôsledky. Zlyhal ľudský faktor. Zodpovednému človeku hrozí prepustenie," povedal riaditeľ dolnokubínskej nemocnice Miloslav Ostrihoň.

Dievčatká sa nenarodili v ten istý deň, ani ich neprepustili domov v rovnaký deň. Jednej z mamičiek sa však nezdalo, že si priniesla domov svoje dieťatko. Nevidelo sa jej jeho správanie, ani črty. Dokonca uviedla, s kým jej zamenili dcéru. Druhá mamička až také pochybnosti nemala, dokonca verila, že novorodencov nevymenili. Riaditeľ Ostrihoň vyslovil poľutovanie nad zámenou novorodencov. "Mrzí ma uvedená skutočnosť," poznamenal. Túto situáciu si nevie vysvetliť. "S rodičmi som sa dohodol, že o nich nebudem dávať žiadne informácie. Preto by som nerád komentoval ich reakcie pri našom stretnutí," povedal Ostrihoň. Podľa neho v histórii nemocnice v Dolnom Kubíne ešte k podobnému prípadu nedošlo.

"Na telo matky aj novorodenca sa píše hneď po pôrode nezmývateľné identifikačné číslo. V dolnokubínskej nemocnici sa ročne narodí okolo 800 detí a počas jej asi tridsaťročnej existencie nemali takýto prípad," povedala vedúca lekárka novorodeneckého oddelenia NSP Jana Dudášová.

Nemocnici hrozí pokuta 5 miliónov SK

Nemocnici za výmenu bábätiek hrozí pokuta do päť miliónov korún od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Informovala o tom hovorkyňa ÚDZS Radoslava Miklášová.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) skonštatoval hrubé zlyhanie ľudského faktora a v súčasnosti analyzuje, či išlo o chybu v zmysle štandardov ošetrovateľských výkonov alebo aj v organizácii práce na novorodeneckom oddelení nemocnice. V prípade pochybenia v ošetrovateľskom procese hrozí nemocnici pokuta do výšky päť miliónov korún.

Okrem finančnej sankcie hrozia dolnokubínskej nemocnici nápravné opatrenia odborného prípadne pracovno-právneho charakteru, za ktoré zodpovedá riaditeľ nemocnice. Otázku morálneho a finančného odškodnenia musia podľa Miklášovej riešiť poškodení s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

TASR, ČTK

obsah | Slovenská republika