SDĽ neodvolala Weissa, vzala mu však spojencov

Na programe schôdze Národnej rady SR sa napokon neocitol návrh na odvolanie Petra Weissa z funkcie predsedu Zahraničného výboru parlamentu. Weiss dal pritom funkciu k dispozícii Strane demokratickej ľavice (SDĽ) krátko po tom, čo vystúpil z jej radov a založil spolu s Brigitou Schmögnerovou a ďalšími Sociálnodemokratickú alternatívu (SDA). SDĽ sa napokon rozhodla - aj pod tlakom koaličných strán a zahraničia - Weissa tesne pred koncom volebného obdobia neodvolávať.

Republikový výbor SDĽ sa naopak zaoberal voľbami. Schválil spoluprácu so Sociálnodemokratickou stranou Slovenska (SDSS). Predstavitelia sociálnych demokratov pôjdu do jesenných parlamentných volieb na kandidátke SDĽ, pričom jeden z nich bude zaradený do ôsmeho miesta. O spoluprácu s SOP sa pritom usilovala aj Weissova SDA.

Ako ďalej v sobotu informoval predseda ľavičiarov Pavel Koncoš na tlačovej besede, požiadavky Strany občianskeho porozumenia (SOP) boli nad rámec predstáv SDĽ. Hamžíkovci totiž požadovali na parlamentnej kandidátke zastúpenie v pomere 1:4, čo je pre ľavičiarov neprijateľné. Ďalšie rokovania s SOP sa neplánujú, zato však chce SDĽ rokovať o integrácii s predstaviteľmi odborov a s Jednotou dôchodcov na Slovensku. Ľavičiari uvažujú aj o spolupráci aj s Ficovým Smerom, pretože ten patrí podľa Pavla Koncoša tiež medzi ľavicové strany.

(lw)

obsah | Slovenská republika