Popelnice budou Slováky chránit před medvědy

Během letošního roku namontují na kontejnery s odpadem ve Vysokých Tatrách a na Liptově u Nízkých Tater speciální zařízení, jež budou bránit medvědům v přístupu k vyhozeným potravinám. Právě tam se loni vyskytlo několik případů, kdy medvědy nalákal do blízkosti lidských obydlí pach odpadků.

Zařízení má vyrobit a v lokalitách se zvýšeným výskytem medvědů nainstalovat Společnost pro výzkum, vzdělávání a život v přírodě (Slovak Wildlife Society - SWS) z Liptovského Mikuláše.

"Podobná zařízení už s úspěchem fungují v Severní Americe a začali je prý používat už i v Rumunsku. Měla by proto fungovat i na Slovensku," řekl vedoucí projektu Medvědi na Slovensku Robin Rigg. Společnost SWS už pracuje na technickém přizpůsobení těchto zařízení slovenským podmínkám.

Opatření připravují už nyní, byt letos ještě nebyl zaznamenán žádný kontakt člověka s medvědem. Ve zimním spánku přitom pokračují jen medvědice s mláďaty nebo medvědi v brlozích, jež jsou zaváté velkým množstvím sněhu. "Ti se vyhrabou ven z brlohů tak za dva týdny," odhaduje zoolog ústavu ekologie lesa ve Zvoleně Miroslav Saniga. Z osmi brlohů, jež monitoruje v Nízkých Tatrách a ve Velké Fatře, se už šest brtníků probudilo a postupně se přesouvají do údolí.

Medvědi ale po probuzení ze zimního spánku nepřijímají tolik potravy jako na podzim. Často si vystačí i se zbytky zvěře, která uhynula v lavinách nebo zůstala v přírodě po jiných dravcích.Opatrní by měli být i lesníci při čištění a doplňování krmelců. "Zrovna vloni a předloni jsme zaznamenali několik případů, při nichž došlo k setkání medvěda s lesníkem právě v podobné situaci," upozornil Rigg.

ČTK

obsah | Slovenská republika