Pozor na zatmenie Slnka na Slovensku!

V pondelok, 3. októbra, v dopoludňajších hodinách nastane zatmenie Slnka, ktoré bude z územia Slovenska viditeľné ako čiastočné.

Zatmenie bude postupne pozorovateľné v severnej časti Atlantického oceánu, z celého územia Európy a takmer celej Afriky, ďalej zo Stredného východu, Indie a Indického oceánu. Toto zatmenie bude pozoruhodné tým, že z úzkeho pásu širokého približne 190 km bude pozorovateľné ako prstencové.

Čiastočné zatmenie Slnka u nás potrvá približne 2,5 hodiny a v čase maximálnej fázy približne 50 percent z priemeru slnečného disku zakryje Mesiac. Zatmenie sa začne v Bratislave o 10:03:07 a v Košiciach potrvá do 12:38:50.

Astronomický ústav SAV v Tatranskej Lomnici pripravil na 3. októbra pre organizované a vopred ohlásené skupiny návštevníkov prednáškové pásmo s názvom Úplné zatmenia Slnka - expedície, výsledky. Prednášať bude účastník viacerých expedícii za zatmením Slnka Ľubomír Klocok. Prednášky sa uskutočnia v budove Astronomického ústavu SAV na Starolesnianskych lúkach o 9:30, 11:00 a 12:30.

Intenzívne žiarenie aj čiastočne zakrytého slnečného disku predstavuje vážnu hrozbu pre ľudský zrak, zvlášť v prípade detí a pozorovateľov bez skúsenosti a vybavenia. Pri pozorovaní zatmenia treba dbať na dodržanie všetkých pravidiel bezpečného pozorovania Slnka. Majiteľom ďalekohľadov a triédrov je možné odporučiť projekčnú metódu ako najbezpečnejšiu a najjednoduchšiu pre pozorovanie Slnka. Dobre poslúžia aj silné zváračské sklá s najvyšším ochranným faktorom, ako aj okuliare špeciálne určené pre pozorovanie Slnka.

Vo viacerých lokalitách sveta v oblasti viditeľnosti zatmenia budú pripravené webkamery, ktoré sprostredkujú priamy prenos zatmenia na internete. To môže byť užitočné pre pozorovateľov na miestach, kde bude v čase zatmenia nepriaznivé počasie.

Nasledujúce zatmenie Slnka nastane 29. marca 2006. Toto zatmenie bude pozorovateľné ako úplné z turisticky veľmi atraktívnych oblastí východného Turecka, východného Stredomoria a Líbye. Na Slovensku uvidíme toto zatmenie opäť ako čiastočné. Agentúru SITA informoval Július Koza z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied v Tatranskej Lomnici.

SITA

obsah | Slovenská republika