Do Iraku pôjde okolo 80 ženistov

Asi 80 slovenských vojakov ženistov odíde o niekoľko týždňov do Iraku, kde budú odmínovávať územie. O ich vyslaní rozhodla v stredu vláda, parlament sa návrhom bude zaoberať o dva týždne. Vzhľadom na to, že s vyslaním súhlasí aj opozícia, očakáva sa schválenie bez problémov.

"V parlamente by nemal byť problém, ide viac-menej o mierovú misiu, ktorá môže Slovensku pomôcť," domnieva sa šéf branno-bezpečnostného výboru Robert Kaliňák. Slovensko podľa neho ukáže, že patrí do NATO, navyše môže získať "plusové body", ktoré slovenským firmám umožnia podieľať sa na obnove Iraku.

Vojaci si podľa ministra obrany Ivana Šimka momentálne pripravujú techniku. Všetci prešli výberovým konaním, absolvovali psychologické aj lekárske vyšetrenia, majú za sebou aj prvé kolo očkovaní. V Iraku budú pôsobiť v poľskom sektore, na území juh-stred medzi Bagdadom a Basrou. V tejto oblasti je centrum priemyslu. "Hlavnou úlohou ženijnej roty bude odmínovanie aodstraňovanie nástražných systémovna plochách acestách," spresnil Šimko. V Iraku je momentálne veľmi horúco, podľa príslušníkov protichemickej jednotky, ktorí sa nedávno z oblasti vrátili, sa teploty pohybujú okolo 50 stupňov Celzia. Horúčavy môžu podľa expertov spôsobiť prehrievanie odmínovacích strojov. "Nie je to neodstrániteľný problém, v takých podmienkach je to bežné," tvrdí Marián Zimmermann z WY Industry, ktorý vyrába slovenské odmínovače Boženy.

Slovenskí vojaci nebudú mať svoje pôsobenie časovo ohraničené. "Zatiaľ je ťažké predpokladať, ako dlho budú trvať odmínovacie práce," vysvetlil Šimko. Pobyt ženistov bude do konca roka stáť tristo miliónov korún. Armáda ich zaplatí z vlastného rozpočtu. Tretinu peňazí využije ešte zo sumy určenej pre protichemickú jednotku, ktorej posledná skupina sa má vrátiť 16. júna.

PATRICIA ĎURIŠKOVÁ

obsah | Slovenská republika