SR možno zmení zloženie síl v Iraku

Ministerstvo obrany zvažuje čiastočnú zmenu zloženia slovenských jednotiek v Iraku. Na tlačovej besede to dnes uviedol štátny tajomník rezortu Martin Fedor s tým, že túto otázku konzultujú so spojencami a v žiadnom prípade to neznamená odchod slovenských vojakov z Iraku.

Fedor pripomenul, že napríklad aj Taliansko plánuje znížiť počet vojakov, ale na druhej strane v Iraku bude mať silnejšie jednotky ako tie súčasné.

Fedor vyhlásil, že by bolo v súčasnosti chybou pripustiť odchod spojeneckých vojsk z Iraku. Práve odchod vojsk by vrhol túto krajinu do nekontrolovateľného chaosu, ktorý by znamenal oveľa väčšie bezpečnostné riziko aj pre Európu, a teda aj pre Slovensko.

Štátny tajomník rezortu obrany dodal, že žiadna z krajín, vrátane Slovenska nechce v Iraku zostať navždy. Záujmom je odísť čím skôr, no musia byť na to splnené podmienky. "Odídeme vtedy, keď samotná iracká vláda bude schopná zabezpečiť stabilitu v krajine, " konštatoval Fedor.

Obrana územia Slovenska po vstupe do Severoatlantickej aliancie (NATO) nie je už zabezpečovaná individuálne, ale kolektívne. Zároveň členstvo v NATO nám umožnilo prechod od obrany územia k obrane záujmov Slovenskej republiky. Tieto zmeny sa odrazili aj v dôležitých strategických dokumentoch ministerstva obrany - v Bezpečnostnej stratégii SR a Obrannej stratégii SR, ktoré v stredu schválila vláda. Na tlačovej besede štátny tajomník ministerstva obrany Martin Fedor ďalej zdôraznil, že v schválených dokumentoch sa nepredpokladá hrozba bezprostredného vojenského konvenčného konfliktu Slovenska. Zvyšuje sa ale podľa nich riziko nevojenských hrozieb.

V súvislosti s rizikom teroristických útokov na našom území Fedor zdôraznil, že podľa jeho názoru "bezpečnostný systém, tak ako je nastavený, môže byť efektívne fungujúci pri odvracaní hrozieb takýchto útokov". Vyhlásil však, že je to o úsilí a snahe vyvarovať sa niečomu, pričom bezpečnosť sa nikdy nebude dať zaistiť na 100 percent. Môžeme sa len k tomu približovať, ale absolútnu bezpečnosť nikdy nedokážeme zabezpečiť, doplnil.

Schválené dokumenty sú dôležité aj pre transformáciu Ozbrojených síl SR. Lepšie definujú priority a teda je možné na ich základe koncentrovať úsilie na výstavbu a vyzbrojovanie jednotiek, doplnil Fedor. V materiáloch sa uvádza, že do roku 2010 bude Slovensko pripravené na pôsobenie v minimálne dvoch súbežných operáciách. Prioritnými sú pritom operácie NATO, EÚ a pokračujúce misie OSN. Fedor ďalej uviedol, že sa plánuje v budúcnosti redukcia, ale nie rapídny odstup od operácií OSN. V roku 2008 sa pripravujú OS SR na to, aby sa mohli prvýkrát zapojiť do síl okamžitej reakcie NATO a v roku 2010 by mala byť pripravená naša prvá európska bojová skupina.

SME

obsah | Slovenská republika