Pamiatkovú zónu Centrálnej mestskej oblasti Bratislavy zúžia o polovicu

Pamiatkovú zónu Centrálnej mestskej oblasti (CMO) Bratislavy zúžia skoro o polovicu. Jedným z dôvodov je nízka koncentrácia pamiatok. V novej pamiatkovej zóne bude približne 1500 objektov pamiatok, pričom vo vyčlenenej časti ich je len 13. Podľa Zákona o ochrane pamiatkového fondu však musí byť v pamiatkovej zóne istý počet chránených pamiatok.

Proti zúženiu pamiatkovej zóny sa vyjadrilo niekoľko občanov. Právoplatnosť rozhodnutia však v utorok potvrdil minister kultúry František Tóth. "Prijal som toto rozhodnutie, pretože zónová ochrana má byť tam, kde je veľa pamiatok," uviedol. Občania, ktorí proti zúženiu zóny protestovali, majú teraz obavy, že už nebude nič brániť výstavbe "mrakodrapu" na Šancovej ulici.

Pamiatkový úrad SR vykonáva revíziu pamiatkových zón na celom území Slovenska už od roku 1998. Hranice novej bratislavskej pamiatkovej zóny CMO prechádzajú Dunajským nábrežím, Dostojevského radom cez Karadžičovu ulicu, okolo Ondrejského cintorína, Blumentálskeho kostola, Technickej univerzity, Kollárovým námestím a spodom Námestia Slobody, časťou Pražskej ulice, popod Slavín cez Mudroňovu až k Hradnému vrchu a mestskej pamiatkovej rezervácii. Vo vyčlenenej oblasti sa medzi 13 pamiatkami nachádza napríklad budova YMCA či Slavín. Tie budú podľa Tótha chránené jednotlivo.

TASR

obsah | Slovenská republika