Zvon v Smolníku je dvojčaťom košického Urbana

Vyše trojtonový, stále funkčný zvon a mnoho podzemných katakomb vzbudzujú obdiv. Jedna z legiend v Smolníku (okr. Gelnica) dokonca hovorí o tuneli, ktorý obec spájal až s hradom Krásna Hôrk. Množstvo tajomstiev z bohatej baníckej minulosti však na škodu veci zostáva verejnosti neprístupných.

"Len málokto vie, že už opravený zvon na Urbanovej veži v Košiciach je dvojčaťom toho nášho z roku 1634! Bývalý primátor Schuster si dokonca prišiel do Smolníka nahrať aj jeho zvuk," vraví starosta Ján Fritsch. Zvon s priemerom 1,6- -metra obnovili v roku 1859. Umiestnený je vo zvonici popri štyroch ďalších, ale menších. Práve zvonica mala byť vyhliadkovou vežou na konci prehliadky pozoruhodných obecných stavieb.

Fritsch už sedem rokov nosí v hlave myšlienku poodhaliť miestne pamätihodnosti. Naráža však na neurovnané vlastnícke vzťahy. "Pod celým Smolníkom sú štôlne a kamenné klenbové pivnice. Po útlme baníctva však takmer všetko zasypali. Keďže bývalé Železorudné bane sú v konkurze, všetky naše projekty o rozvoji agroturizmu stoja. Boj o niekdajšie bane je zatiaľ márny!" vraví Fritsch. Potulky po stopách cisára Jozefa, ktorý Smolník tiež navštívil, sa tak zatiaľ odkladajú.

NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika