Odvážná taktika přinesla Bábovi bronz

Velká naděje české atletiky, teprve devatenáctiletý výškař Jaroslav Bába, v Aténách potvrdil svou příslušnost do absolutní světové špičky. Poté, co na olympijském stadionu vyrovnal výkonem 234 centimetrů svůj osobní rekord, vybojoval pro Českou republiku bronzovou medaili.

Loňský juniorský mistr Evropy se poprvé mezi seniory výrazně prosadil na halovém mistrovství světa v Budapešti letos v březnu, kde za výkon 225 cm bral rovněž bronz. Bába tak ze svého třetího startu na mistrovství světa mezi dospělými vytěžil medaili, avšak s výkonem spokojený nebyl. "Ten výkon je na mě podprůměrný," kritizoval se.

Úspěch bral jako příslib pro olympiádu. "Vím, že všichni budou zase čekat medaili. Tu slíbit nemůžu, ale udělám pro ni všechno," prohlásil rozhodně. Poté se mu podařilo ustálit výkonnost na hranici světové extratřídy 230 cm a olympijský sen se stával stále reálnějším. Nepřekazily jej ani zdravotní potíže.

Bábu totiž před závodem trápily bolesti s podkolenním úponem, stejná potíž, která ho přepadla i při posledním kole extraligy na začátku srpna. A při páteční olympijské kvalifikaci se mu patálie vrátila, a proto byl rád, že napodruhé skočil limit 228 centimetrů.

Bez jednoho centimetru dvoumetrový dlouhán z Havířova se mezi elitu poprvé "podíval" začátkem loňského roku, kdy pokořil laťku v magické výšce 230 centimetrů. "Jarda je borec. Před třetím pokusem mi řekl - trenére, teď to prostě skočím. A slovo dodržel," radoval se tehdy z výkonu svého svěřence Aleš Duda.

Student a člen klubu AK SSK Vítkovice, kde závodí i jeho přítelkyně, letošní juniorská mistryně světa v dálce Denisa Ščerbová, se ale zlepšoval dále. Několikrát se dostal přes 232 cm a letos v únoru se na halovém mítinku v německém Arnstadtu přehoupl dokonce přes 234 cm.

Venku překonal 233 cm a ve světových tabulkách se před odletem do Atén tímto výkonem dělil s krajany Svatoslavem Tonem a Tomášem Janků a Jamiem Nietem z USA o páté místo. "Jsem vyloženě závodní typ," tvrdí o sobě Bába, což dokládají jeho daleko lepší výkony před publikem než v tréninku.

Na loňské halové MS v Birminghamu odjížděl s plánem na umístění do osmé příčky. Za svým předsevzetím o jedno místo zaostal. Při své velké premiéře se trápil na 225 centimetrech, k bronzové medaili by přitom stačilo i 230 cm. "Bylo to v hlavě a psychice," věděl své. Na loňském mistrovství Evropy juniorů ve finském Tampere si spravil chuť, když se jako jediný přenesl přes výšku 228 cm a po zásluze převzal zlatou medaili.

Loni v srpnu pak zažil i premiéru na mistrovství světa pod otevřeným nebem. Pařížský závod mu ale příliš nevyšel a výkonem 225 cm obsadil jedenáctou pozici. Krom toho, že se věnuje své přítelkyni Denise, která se rovněž prosadila do české olympijské reprezentace, rád sleduje televizi a poslouchá hudbu.

V hlavě se mu ale stále honí smělé atletické plány. "Chci skákat někde kolem světového rekordu. Jednou, možná," prohlásil s myšlenkou na skoky kolem 240 centimetrů, jaké předváděl jeho velký vzor - světový rekordman Javier Sotomayor z Kuby. Zatím však pro něj může být výzvou letitý český rekord, který stanovil Ján Zvara v roce 1987, když překonal laťku ve výšce 236 cm.

MICHAL DOLEŽAL

obsah | svět - svet