Slovenskí milionári poľujú v Afrike

Máte zbytočných 150-tisíc a láka vás poľovačka v Afrike? Nerobte si veľké plány. Toľko stojí sedem, maximálne dvanásťdňový pobyt na farme v Zimbabwe a odstrel jednej, jedinej antilopy! Na spiatočnú letenku si však musíte požičať ešte ďalších dvadsať až tridsaťtisíc korún.

Slovenskými lovcami stále viac vyhľadávaná exotická poľovačka v buši nepatrí medzi lacnú zábavu. Len málokto si ju môže dovoliť s takou železnou pravidelnosťou ako klan M., a len ozajstné výnimky na taký dlhý čas ako sám veľkopodnikateľ, ktorý od začiatku augusta tri týždne poľoval v africkej savane na šelmy. Veľkopodnikateľ stihol vycestovať krátko pred tým, ako ho vyšetrovateľ Okresného úradu Bratislava I spolu so synmi Erikom a Jozefom obvinil z trestného činu poškodzovania veriteľov spolupáchateľstvom. Fondu národného majetku ostali dlžní za akcie spoločnosti VAB v Bánovciach nad Bebravou viac ako štyristo miliónov, ktoré sa mohli použiť napríklad na reformu v školstve, prípadne na uhradenie dlhov niektorej z väčších nemocníc.

"Jozef M. sa v Afrike zdržal len 21 dní, v súčasnosti je už na Slovensku," upresnila v pondelok ráno jeho tlačová hovorkyňa Helena Hulmanová. Na sobotňajších oslavách narodenín svojho staršieho syna Jozefa v divadle Aréna však medzi hosťami chýbal. Údajne mu gratuloval prostredníctvom dvestotisícového satelitného telefónu, z ktorého minúta hovoru z Afriky stojí 150 korún.

Milionári na love: Hoci Jozef M. vlastní na Slovensku päť revírov a ranč v Topoľčiankach, lákavej exotike nedokáže odolať. Zasvätení poľovníci tvrdia, že podnikateľ nevyužíva služby cestoviek, ale svojho švagra, staršieho brata Diany Dubovskej. Darmo, lovca, ktorý už raz ulovil kráľa zvierat, obyčajný diviak neuspokojí. O svojich adrenalínových krokoch v africkej savane veľmi rád rozpráva. Chcete vedieť napríklad o poľovačke na krokodíla? Jozef M. môže spomínať, strieľal totiž presne. "Zakradáte sa ticho po brehu, a keď ho zbadáte, musíte sa priplaziť čo najbližšie, namieriť a trafiť nad oko, tam je zraniteľný," pochválil sa. Jeho "šťastnou" zbraňou, ktorú nosí na poľovačke ako talizman, je Blazer kalibru 6,5 x 68. Skolil ním dokonca aj afrického kráľa - leva. Aj cena za takúto trofej je v Zimbabwe viac ako kráľovská - 4500 dolárov, čo je vyše dvestoosemtisíc korún!

"Do buša sme sa vybrali nadránom," ponúkol pred rokom spomienky z Afriky. "Na strom sme nastražili stehno z byvola a striehli sme. Bolo ešte šero, keď ako prvé prišli levice. Rozostavili sa okolo asi na tridsať metrov, a keď si na našu prítomnosť zvykli, políhali si. Zrazu sa pri návnade objavil lev. Trafil som ho! Levice nervózne zdvihli hlavu a postavili sa." Lovec zo Slovenska počkal ešte asi hodinu, kým sa rozvidnelo, až potom nabral odvahu a so sprievodom pristúpil ku koristi. V ovzduší už nebolo cítiť nebezpečenstvo, a tak piati domorodci, ktorí ho na love sprevádzali, päťstokilové zviera rýchlo naložili na džíp. Výstrelmi do vzduchu niekoľko kilometrov od tábora dali všetkým na vedomie, že poľovačka bola úspešná. Domorodci obložili leva zelenými vetvičkami a na bubnoch spustili bujarú oslavu. Za tisíc až dvetisíc korún stiahli zviera z kože, mäso narezali na jemné kúsky, osolili a uskladnili. Upravenú trofej si mohol slovenský veľkopodnikateľ odniesť domov.

Dvestotisíc za leva, stotisíc za geparda, stodvadsať za leoparda - to sú hodnoty jediného výstrelu na šelmu. Nákladnejšou korisťou je už len slon. Pri ňom vyťahujú lovci z vrecka rovno milióny. Kto ho chce uloviť, musí mať predplatených najmenej pätnásť dní pobytu na farme a sprievod po buši, čo našinca v Zimbabwe stojí denne 950 dolárov. Dva týždne tak strávite minimálne za šesťstošesťdesiattisíc korún. No a za samotnú trofej slona si musí lovec priplatiť ešte najmenej pol milióna. Medaila a diplom za tri tisícky sú v porovnaní s ostatnými nákladmi už len "halierovou" investíciou, ale v poľovníckych slovenských izbách sa nad kozubom pekne vynímajú. Mimochodom, k najmenej hodnotným zvieracím skalpom patrí opica. Odstreliť si ju môžete hoci aj za 25 dolárov, čo je približne 1157 korún!

Kde sa poľuje: Namíbia a Zimbabwe patria k najvyhľadávanejším poľovníckym štátom Afriky. Občas sa ešte lovci rozhodnú pre Tanzániu, Kamerun či Južnú Afriku. V tohtoročnej loveckej sezóne vyhráva Namíbia, ktorá je v porovnaní so Zimbabwe drahšia, ale bezpečnejšia. "Pod nezáujem o Zimbabwe sa v poslednom období podpísali nepokoje na farmách a vyvlastňovanie pôdy belochov," potvrdil Ivan Bezák z Tatralovu. Despotický prezident Zimbabwe Robert Mugabe sa rozhodol rozdať belošské farmy veteránom občianskej vojny. Od 9. augusta násilím a so zbraňou v ruke vyháňa tritisíc farmárov z pôdy, ktorú si kedysi legálne odkúpili. Cestovné kancelárie musia z bezpečnostných dôvodov upozorniť aj na takéto politické dianie v krajine. Ivan Bezák to prirovnal k situácii spred dvoch rokov, keď slovenského prezidenta Rudolfa Schustera previezli v zlom zdravotnom stave do Innsbrucku. "Vtedy mi asi štyridsať poľovníkov odhlásilo pobyt na Slovensku. Dôvod? Boli presvedčení, že tu nemáme nemocnice."

Neznalosť zákona?: Dá sa len usudzovať, čo je pre Jozefa M. dôležitejšie - mohutný a primerane k tomu drahý vypreparovaný zver v obývačke alebo pôžitok z lovu? "Aj na krokodíla sa dá pohodlne vystreliť z člna alebo sa za ním môžete niekoľko dní brodiť v bahne. Zákazník je pánom, ktorý určuje pravidlá," vysvetľuje Ivan Bezák. Antilopa je veľmi nenápadné zviera a sumou 150-tisíc aj pomerne lacná trofej do zbierky, ale fajnšmekri si jej lov vychutnávajú. Ráno i pred zotmením vyjde iba na päť minút, aby sa ohriala na slnku. Lákavý je i nosorožec s rodným listom. Možno len preto, že je naňho prísny poradovník, do ktorého sa poľovník dostane po veľmi dlhom čase. Keď sme už pri chránených druhoch, klan Jozefa M. má ešte jednú výsadu, ktorá mu neprináleží. Pravidelne zabúdajú, že na dovoz trofejí potrebujú povolenie od Ministerstva životného prostredia SR. Ivan Bezák priznáva, že je to zdĺhavá záležitosť, ktorá niekedy trvá aj tri mesiace. Každý lovec musí požiadať o vývozné povolenie krajinu, v ktorej zver ulovil. Na základe tohto dokumentu mu naše ministerstvo môže, ale i nemusí vystaviť dovozné povolenie. Pre ministerstvo životného prostredia je alfou i omegou dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov - CITES. Koncom októbra 1999 bol podaný podnet na Krajskú prokuratúru v Bratislave, že v poľovníckej izbe Jozefa M. mladšieho sú vypreparované zvieratá ako leopard škvrnitý, rys ostrovid, jaguár americký, ale i lacnejší pavián, na ktoré ministerstvo nikdy nedalo povolenie na dovoz. Ako sa nám podarilo zistiť, o povolenie aktuálne nežiadal ani Jozef M. starší. Žeby sa vrátil nielen s prázdnou peňaženkou, ale i s prázdnymi rukami?

RENÁTA GEŠVANTNEROVÁ, PLUS 7 DNÍ

obsah | svět - svet