České peníze pomohly otevřít školu v Africe

Do etiopské vesnice Lante to z hlavního města Addis Abeby trvá den a půl jízdy autem. Oblast je známá pěstováním skvělých banánů, ale kvalita místních škol je velmi špatná. Právě zde se otevřela už třetí škola, na kterou Češi přispěli ve sbírce "Postavme školu v Africe".

Etiopie je velmi chudá země a to se odráží i na kvalitě vzdělávání. Nebývá výjimkou, že se v jedné učebně tísní přes sto dětí.

Podobné to bylo i v Lante. Místní škola bývala často vyplavena. Oblast každoročně sužují záplavy. Po silných deštích se přes celou vesnici valí proudy kalné vody. Proto bylo nutné postavit novou školu, tentokrát na bezpečném místě.

Malým školákům se otevřela počátkem týdne. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil i Nigatu Čafo, rektor jedné z etiopských univerzit.

"Vážím si lidí ve vaší zemi, kteří jsou po malých částkách schopni přispět na stavbu školy v Africe, i když ji často znají jen velmi málo," říká plynulou češtinou.

On sám kdysi studoval v bývalém Československu. Dodnes rád vzpomíná na své brněnské kolegy a profesory. S Českem nyní bude do jisté míry spojeno i čtyři sta místních dětí. Díky českým penězům se totiž budou moci učit v mnohem lepších podmínkách.

Projekt Postavme školu v Africe

Organizátory akce jsou společnost Člověk v tísni a Junák, svaz skautů a skautek ČR. Cílem sbírky je nejen nabídnout možnost přispět, ale také informovat českou veřejnost o problematice vzdělání v rozvojových zemích. Letos se ve dnech 10. až 12. října koná v českých a moravských městech už třetí ročník. Na školy je možno přispět celý rok, ale pouze v těchto dnech se v ulicích objevují skauti s kasičkami.

Od roku 2004, kdy projekt odstartoval, přispěli Češi na konto a do kasiček více než třemi a půl miliony korun. Díky nim už se v africké Etiopii podařilo postavit tři školy.

JIŘÍ PLECITÝ

obsah | svět - svet