Stovky miliónů z Česka pomohly Asii

Tisíce provizorních přístřešků, stovky lodí a desítky škol vyrostly v Thajsku, Indii, Srí Lance a Indonésii z peněz českých dárců. Tři neziskové organizace: ADRA, Česká katolická charita, Člověk v tísni - tam v oblastech postižených prosincovou živelnou pohromou investovaly už téměř sto miliónů korun; dvojnásobek zmíněné částky poukáží do Asie do tří let.

Češi od prosince věnovali Asii postižené tsunami téměř 360 mil. Kč. Nejvíce vybraly sdružení Člověka v tísni (131, 1 mil. Kč) a ADRA (asi 120 mil. Kč).

Sbírky stále běží

"I když největší příliv darů již pominul, sbírka je stále otevřena," uvedl za ADRA její ředitel Jan Bárta. Sdružení se soustředilo na indonéskou Sumatru, kde v současnosti probíhá i největší projekt - rekonstrukce 27 škol ve městě Meulaboh v západním Acehu. Za 36 měsíců tam ADRA investuje 123 mil. Kč; česká pobočka pak 52 mil. Kč. "Těžké je získat učitele," přiblížil jeden z velkých problémů projektu Bárta. Za peníze českých dárců byly mimo jiné dosud nakoupeny školní pomůcky a třicet stanů pro výuku. Nejpozději do roku 2008 by v Meulaboha měly vyrůst zbrusu nové školy vybavené výpočetní technikou.

V Thajsku ADRA pomohla mj. při obnově tamní školky. Zařízení za více než 4. mil. Kč bude sloužit 67 dětem. Z bezpečnostních důvodů stojí budova asi 1,5 km od pobřeží.

"Řešíme řadu problémů. Například rybáři už nyní nežijí na pobřeží. Musíme tedy hledat i způsoby, jak uschovávat lodě nebo je dopravovat na moře," pokračoval Bárta. Do září chce předat lidem na Srí Lance stovku plavidel: padesát velkých, třicet středních a dvacet malých. Čeští dárci na ně přispěli pomocí rádcovských SMS více než 50 mil. Kč.

Pomoc kultuře

Na Srí Lance investuje peníze z českých sbírek i Česká katolická charita. V oblastech Batticaloa a Galle pomáhá zejména rybářům a lidem v uprchlických táborech. Sdružení tam zatím nejvíce investovalo do nákupu sítí na ryby, a to 4,4 mil. Kč.

Za klíčovou oblast svého působení považuje Indonésii, kde působí v tradičně islámském Acehu. "Pomáháme i tamní kultuře," uvedla koordinátorka projektů Kateřina Sedláčková. Vysvětlila, že sdružení jde nejen o obnovu regionu, ale i zachování tamních tradic.

Peníze českých dárců tak slouží i při výuce dětí domorodým tancům nebo zpěvu. V Indii Česká katolická charita vsadila podobně jako ADRA na lodě. Do nákupů sítí investovala už něco málo přes čtyři milióny Kč.

Přístřešky pro běžence

Poslední z velké trojky neziskových organizací - Člověk v tísni - upozorňuje na stále vysoký počet běženců na Srí Lance. Odhaduje, že domů se stále nevrátilo 50 tisíc osob.

V minulých měsících proto sdružení postavilo z peněz vybraných v ČR rovnou tisícovku provizorních přístřeší. Stavba o výměře 3x6 metrů slouží pěti osobám. Do dvou let chce zbudovat na Srí Lance 20 školek, šest škol a dvě celé vesnice.

V rámci pomoci postiženým pořádá Člověk v tísní i řadu rekvalifikačních kurzů. Nechybějí školení pro zedníky, tesaře nebo truhláře.

Projekty až na pět let

ADRA, Česká katolická charita i Člověk v tísni počítají, že budou v Asii působit ještě tři až pět let. Další peníze na pokračování projektů hodlají získávat jak z grantů vypisovaných českou vládou, tak Evropskou unií a OSN.

LENKA HLOUŠKOVÁ

obsah | svět - svet