Rusku postavili pomník českému autobusu

Ruská federace je zemí zaslíbenou nejrůznějším pomníkům. Po gigantických památnících hrdinských bojů za Velké vlastenecké války se nesmrtelnosti nyní dočkal i první český autobus, který před lety dorazil do západosibiřského Megionu.

"Jak se na podstavce stavěly tanky, tak tam stojí náš první zdejší autobus s pořadovým číslem 0001," řekl generální ředitel společnosti Karosa Rudolf Černý. Pomník asi nejznámějšího "Čecha" v tomto zapadlém koutu světa přitom není podle něj zastrčen někde na okraji, ale vévodí centru města. "Je tam napsáno 'Karosa dobyvatel Sibiře'," doplnil ředitel.

Karosa od roku 1990 vyvezla do zemí bývalého Sovětského svazu přes 1500 autobusů. "Sibiřské" vozy však musí podstoupit řadu vylepšení, aby odolaly tamní extrémním podmínkám. Když totiž musí naftaři trpět ve čtyřicetistupňových mrazech během těžby, vyžadují teplo alespoň při dopravě k ložiskům ropy. Opravdu výkonné topení a zateplení vozu je tedy nezbytné. Rovněž první platby za autobusy byly poznamenány místní specifičností. Karosy se staly součástí rozsáhlých dodávek zboží, které se vyvážilo 350.000 tunami černého zlata.

(iln)

obsah | svět - svet