Berdych vyhrál první turnaj ATP v kariéře

Český tenista Tomáš Berdych definitivně potvrdil svoji letošní formu. Poprvé v kariéře vyhrál turnal ATP. Devatenáctiletý velký talent českého tenisu ve finále v italském Palermu porazil domácího Filippa Volandriho dvakrát 6:3. Berdych se může po výhře těšit na šek v hodnotě 52.000 eur a 35 bodů do světového žebříčku Champions Race.

Berdych hraje na profesionálním okruhu od roku 2002 a prožívá životní sezonu. Povedla se mu zvlášť její druhá část. Na olympijském turnaji se probojoval až do čtvrtfinále, předtím si v druhém kole připsal cenný skalp světového tenisty číslo jedna Rogera Federera.

Na grandslamovém US Open se Berdych prokousal až do osmifinále a minulý víkend pomohl českému týmu k výhře nad Paraguayí v baráži Davisova poháru. Na turnaji v Palermu, který byl dotován částkou 375.500 eur, byl 74. tenista světového žebříčku nasazený jako osmička.

Na cestě do finále vyřadil Španěla Oscara Hernandeze, Argentince Josého Acasusa, domácího Andrease Seppiho a v semifinále pak turnajovou sedmičku Davida Ferrera ze Španělska. Berdychovi se tak podařila odveta za utkání prvního kola z červencového turnaje ve švýcarském Gstaadu, kde ho Španěl porazil. Podobný kousek předvedl ve finále. Právě Volandri mu totiž v květnu v rakouském St. Pöltenu uštědřil také na úvod těžkou porážku a pak získal titul.

Mladý tenista, jehož agresivní hře podpořené tvrdým servisem vyhovují především tvrdé povrchy, se dočkal svého největšího úspěchu paradoxně na antuce. Letos vyhrál i tři challengery - v Besanconu, Weidenu a Braunschweigu. Berdych je prvním českým tenistou, jenž letos zvítězil ve dvouhře na turnaji ATP. Více se zatím dařilo ženám, když v březnu v Acapulku triumfovala Iveta Benešová a srpnový turnaj ve Vancouveru se zase stal kořistí mladičké Nicole Vaidišové.

LIDOVKY

obsah | svět - svet